Spelen met dino’s

Standaard

Hallo bloggertjes,

ons dinosaurusthema loopt stilletjes aan op zijn einde dus tijd voor een dinoquiz met verscheidene dino-opdrachtkaarten.

We verdelen de klas in drie groepen want we spelen het spel niet alleen maar in groep… je team is maar zo sterk als de zwakste schakel!
De kleuters kiezen een naam voor hun groep en zo krijgen we:

– de Tyrannosaurussen met Dries, Lika, Emmily en Anna
tyrannosaurus-rex_1_original.jpg

– de Ankylosaurussen met Frann, Junior, Destiny en Siemen
ecran_ankylosaurus.jpg

– de Stegosaurussen met Mali, Beau, Gilke en Milan
stegosaurus.jpg

De quiz wordt een allegaartje van weet-, denk- en doevragen:
“Tel van 0 tot 10.” Geen probleem voor Destiny. Lika probeerde het tot 20 en dit lukte bijna…
“Geef de juf 5 dino’s.” Anna moet er zelfs niet bij nadenken, zo vlot! Mali moet er 15 nemen, maar ook zij slaagt er feilloos in.
“Tel van 10 tot 0.” Dit is al wat moeilijker maar nadat twee kleuters dit zonder succes probeerden, lukte het Dries wel.
“Geef een woordje met beginletter v”. ‘Voet’ weet Emmily. Wanneer Siemen een woordje met ‘t’ moeten zoeken, denkt hij aan bijna-naamgenoot ‘Tiemen’. En Gilke krijgt de opdracht een woordje dat begint met ‘s’ te zoeken. “Niet moeilijk”, denkt Gilke, “Seppe – zoals mijn broer – natuurlijk!”
Terwijl bij de bovenstaande denkvragen soms pogingen van verscheidene kleuters nodig zijn, verlopen de doevragen foutloos.
Beau moet 5x in de lucht springen… een makkie hé Beau.
Junior moet zich zo klein maken als de kleinste dinosaurus en Milan krijgt de opdracht te kruipen als een grote dino… poep in de lucht denkt Milan en inderdaad groter kan hij zich niet maken om voort te kruipen!
En Frann kiest er blijkbaar altijd juist de weetvragen uit: “Leven er nog dinosaurussen?”, “Wat eten dino’s?” Beide vragen beantwoordt Frann correct.

Ook onze directie komt de quiz bijwonen en staat ervan versteld hoeveel de kleuters al kennen en kunnen met betrekking tot dino’s.

Na een halfuurtje quizen is de uitslag bekend:
7 punten voor de Tyrannosaurussen, 6 punten voor de Ankylosaurussen en eveneens 7 punten voor de Stegosaurussen. Zoals het een echte quiz betaamd is er nog een schiftingsvraag nodig. “Hoeveel miljoen jaar geleden is Dino in de teletijdmachine gestapt?” Na tientallen gokpogingen van zowel de Tyrannosaurussen als de Stegosaurussen geeft Dries het goede antwoord: 125 miljoen jaar geleden!

De winnaars van de dinoquiz zijn bekend: de Tyrannosaurussen! Bravo, bravo, bravissimo!

Na de speeltijd is het tijd voor een bewegingsles, een estafette. Weer spelen we in groep, weer geldt de slogan: je team is maar zo sterk als de zwakste schakel! Tijdens een estafettespel absoluut voelbaar want vlug zijn is belangrijk, maar ook correct en nauwgezet zijn, alsook aandachtigheid. En aanvankelijk hebben de kleuters enkel oog voor het eerste maar al gauw merken ze dat er meer aan te pas komt en vooral ervaren ze dat estafette niet alleen gespeeld wordt.
Weer gaan dezelfde ploegen aan de start: de Tyrannosaurussen, de Ankylosaurussen en de Stegosaurussen. Zijn de bollebozen van daarstraks nu ook in het estafettespel het sterkst?
In het begin van het spel lijkt het die richting uit te gaan want de Tyrannosaurussen staan al 3 spelletjes voor. Een inhaalmanoeuver van de Stegosaurussen, nadien benen ook de Ankylosaurussen bij. Pas tijdens het tiende spel valt het verdict: de Stegosaurussen winnen het estafettespel! Een groot Zandloperapplaus voor deze nipte maar verdiende overwinning!

En de volgende keer is het de beurt aan de Ankylosaurussen! 🙂

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s