Dinomuseum

Standaard

Hallo bloggertjes,

vandaag is het dan eindelijk zover: het bezoek aan het Museum voor Natuurwetenschappen – alias het dinomuseum – is een feit.
img_8197.jpg

Bij aankomst in het museum wordt de klas in twee groepen verdeeld, derde kleuteklas en eerste leerjaar door elkaar want het gaat hier tenslotte om een integratie!

De eerste halte wordt de vitrine met de Iguanodons. De grootste dinofonds in België, specifiek in Bernissart! Het museum telt 31 skeletten van Iguanodons, niet allemaal volledig weliswaar maar sommige exemplaren nog zéér goed intact. België staat daarmee op de derde plaats in de wereld!

We bestuderen samen met gids Jeroen ( de groep van juf Yasmine had een andere gids waarvan ik de naam niet ken???) de Iguanodons. We bekijken de dino’s van boven zodat we bijna op ooghoogte zitten, we nemen een kijkje vanop de grond en we kunnen zelfs op een dino wandelen… welke mama en papa had dit genoegen al?! Niemand zeker… Wij wel!
De Iguanodon dankt zijn naam aan de grote gelijkenis van zijn tanden met die van een leguaan vandaar: iguana = leguaan en don = tand.

img_8200.jpg
We bestuderen de Iguanodon van kop tot staart. Wat valt ons op aan zijn voorpoten? Hij heeft precies handen maar zijn duim is een heel grote klauw. “Waarom zou dat zijn?” vraagt gids Jeroen. “Omdat hij zich kan krabben als hij jeuk heeft”, is Dries zijn respons. 🙂 Bijna, maar het is uiteraard eerder om zich te verdedigen.

Na de Iguanodons is het de beurt aan de rest van het museum. Zo zien we de skeletten van een Stegosaurus, Tyrannosaurus Rex, Triceratops en een Diplodocus.
img_8220.jpg
We stellen ook vast dat de poot van een Brachiosaurus torenhoog is… ongelofelijk, alleen maar de poot reikt tot het plafond van het museum!
img_8227.jpg

We sluiten de rondleiding af met een kijkje bij het skelet van een kleine dino met pluimen. Ja, ja, de voorloper van de kippen dus. Volgens gids Jeroen hebben we allemaal al dinosaurussen gezien en gegeten, namelijk de kip! Leuk weetje dus!

Na deze boeiende rondleiding gaan we knutselen en wat toevallig: een stegosaurus (zoals Dino hé).
Knippen en plakken
img_8229.jpg
en we hebben een stegosaurushoedje!
img_8257.jpg

De leukste afsluiter wordt toch wel het echte opgravingswerk. De kleuters gaan een steenkoolmijn in en halen er een brok “steen” uit en kappen maar.
img_8272.jpg
Als échte paleontologen komt stukje voor stukje een dinosaurus tevoorschijn. En alle minidino’s mogen mee naar huis!

Een voormiddag die dus meer dan de moeite waard was en voor onze kleutertjes een prima afsluiter van dit beestig leuke thema.

Prettige vakantie!

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Eén reactie »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s