Bezoek aan het milieupark

Standaard

Hallo bloggertjes,

ietsjes voor 9u vertrekken we naar het containerpark of beter milieupark want zo heet het sinds de vernieuwing. De meeste kleuters hebben iets meegebracht om aan de lijve het sorteren te ontdekken. Het is maar een klein stukje stappen maar Gilke struikelt en schaaft haar knie. Gelukkig is Gilke een harde tante en laat ze geen traan!
Sofie, de milieuambtenaar, staat ons op te wachten aan de poort. We stoppen voor rood licht want eigenlijk is het milieupark vandaag niet open, maar voor ons wordt er een uitzondering gemaakt. Allemaal samen gaan we op de weegbrug staan. Alle kleuters van K3 mét juf wegen op de reuzeweegschaal samen 360 kg… juf stapt er dan eens af maar hoeveel de kleuters zonder mij wegen is voor jullie een vraag en voor mij een weet! 🙂
Dries en Siemen gaan eens elk apart op de weegbrug staan, maar zo exact weegt ie nu ook weer niet, want 35 kilo per kleuter lijkt me veel! Iedereen wil natuurlijk eens alleen maar dat wordt dan eerder een rekenactiviteit en daarvoor kwamen we natuurlijk niet naar het milieupark.

Ene keer we binnen zijn is het even wennen aan de geur van het composterende tuinafval want heelwat kleuters knijpen de neus dicht. Maar na enkele minuten hoor ik Frann en Mali tegen elkaar zeggen dat ze het niet meer ruiken.

We starten de rondleiding bij het klein gevaarlijk afval, wat eigenlijk achter slot en grendel zit. Branko heeft een potje cosmetica mee dus hij mag dat op de tafel ervoor plaatsen.
Een berg oude elektrische toestellen is natuurlijk fascinerend. Wat zien we? Een heleboel computers, maar Lika ziet ook een koffiezet en Dries een graskantenmaaier.
Frann en Lika hebben ook batterijen mee die in de betreffende bak mogen.
Siemen gooit zijn isomostuk in een supergrote zak vol isomo. Hierin mag alleen wit isomo want een stukje met een kleurtje en de isomo kleurt bij recyclage blauw en wordt dus onbruikbaar.
Branko heeft een broek mee die in de container mag voor de Kringwinkel.
Beau heeft een mooi stenen kruikje meegebracht. Zonde om dat in de afvalcontainer te gooien. Sofie opent een container die op slot kan. Daarin zitten allerhande spullen voor de Kringwinkel, meestal meubels. Nu is de container leeg en mag Beau het eerste stuk helemaal achteraan in de container zetten.
Milan mag een kleine schoendoos werpen in de papier- en kartoncontainer.
En Dries, Branko en Emmily hebben iets mee voor bij het PMD. Later op school blijkt dat Emmily niet één klein blikje meehad maar een zak vol PMD, die ze gewoon aan de kapstok heeft laten hangen en er zorgvuldig één iets heeft uitgekozen! 🙂
Junior ging eigenlijk een stoomstrijkijzer met bak meebrengen maar aangezien we te voet naar het milieupark gaan, is dit eigenlijk véél te zwaar. Dus wordt het een houten plankje voor de container met houtafval.
De mama of papa van Milan had een zakje met verschillende spullen klaargstoken. Mama vreesde een beetje dat Milan het niet zou zien zitten om alles te sorteren want in zijn ogen was het geen afval?! Gelukkig komt hij op andere gedachten ene keer in het milieupark aangekomen. Sommige dingen die in het zakje van Milan zitten zijn niet gemakkelijk om te sorteren, want waar hoort een stylo thuis die zowel plastic als metaal bevat, hetzelfde probleem met een buis? Maar we hakken de knoop door, de buis komt bij de metalen, de stylo draaien we uit elkaar en zo wordt alles netjes gesorteerd.
Als laatste mag Milan een verwelkte bloem bij het tuinafval gooien.

Voilà, het sorteren zit erop, opgeruimd staat netjes! Milieuambtenaar Sofie was blij met ons bezoek en stond ervan versteld hoeveel de kleuters al wisten over sorteren… dat hebben ze natuurlijk te danken aan goed opletten tijdens de leergesprekken, wat ze duidelijk gedaan hebben! Bravo, K3!

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s