Piratentocht bis

Standaard

Hallo bloggertjes,

eindelijk is het dan zover… tijd voor de piratentocht!

Gisteren in zijn brief wist piraat Barbados ons te vertellen dat de eerste piratenopdracht verstopt zou zitten. Op zoek dan maar.

Gilke vindt de opdracht héél vlug… het witte briefje met bekende doodshoofdlogo verraadt ons direct dat deze brief van piraat Barbados komt.

Piratenproef 1: Ik maak het jullie gemakkelijk om te beginnen:
Noem vijf dingen die héél belangrijk zijn voor een piraat!
Als jullie die dingen tegen jullie juf kunnen zeggen, krijgen jullie de volgende opdracht.

De kleuters denken aan: een zwaard, een piratenschip, kleren en natuurlijk eten en drinken.

Piratenproef 2: Een piraat moet van ver goed kunnen mikken.
Ik wil drie kleuters die in ene keer alle blikken kunnen omver gooien.
Als drie kinderen daarin slagen, krijgen jullie de volgende opdracht.

We gaan van start met Dries. Hij gooit onmiddellijk alle blikken tegen de grond.

Dan duurt het weer even voor een volgende kleuter erin slaagt, maar ook bij Lika is het prijs.

De laatste die onze piratenproef doet slagen is ook een piratenmeisje, namelijk Beau. Goed gedaan piraten!

Piratenproef 3: Een piraat moet sterk en sportief zijn.
Jullie vertrekken aan de deur van de K3-blok, lopen naar de Japanse Sierkers, lopen daar drie toertjes omheen, lopen verder naar het tuinhuis, van het tuinhuis de glijbaan op, jullie glijden naar beneden, jullie klimmen op het klimrek naar boven en uiteraard terug naar beneden. Wanneer elke kleuter de twee kleurrijke schilderijen heeft aangetikt, krijgen jullie de volgende opdracht.

Klaaaaaaaaaaaaaar… START!

Maar piraten moet ook goed kunnen luisteren en dat is bij sommigen een probleem. Dries, Lika, Junior en Branko vergeten de schilderijen aan te tikken. Proef geslaagd?! Neen, natuurlijk niet. Opnieuw dus! De tweede keer slaagt iedereen erin, behalve Dries, hij vergeet toch wel wéér de schilderijen aan te tikken zeker?! 🙂

Oké, derde rondje voor Dries. Derde keer goeie keer, zou je denken?! Neen hoor, nu vergeet hij in zijn haast het klimrek op te gaan… Maar Dries toch! 🙂 Gelukkig is Dries de sportiefste van de K3-piratenclub en zal hij bij een vierde toertje niet van zijn stokje gaan 🙂 vierde keer, goeie keer. Bravo piraat Dries, wat een uithouding!

Piratenproef 4: Een piraat moet snel zijn.
Vul zo snel als je kan een bidon van 5 liter met water. Iedereen moet meehelpen maar let op, je hebt daarvoor maar twee minuten. Als jullie daarin slagen krijgen jullie de laatste opdracht.

Ik geef de piraten toch even de raad om er goed over na te denken want 2 minuten is niet lang… hoe gaan jullie dat klaarspelen?! Moeten we beurt afwachten zoals bij estafette? “Neen natuurlijk niet”, reageert Frann. Oké, proberen maar.

De eerste keer slaagden ze er grandioos in om de bidon te laten overlopen. Maar als ik aan Destiny en Emmily vraag of ze ook de kans hebben gekregen om te helpen vullen, reageren ze beiden van ‘neen’. Oeps, vergeten potjes doorgeven. Proef geslaagd?! Neen, IEDEREEN moet de kans krijgen om te helpen! De tweede keer zijn de piraten heel alert maar zijn ze té… traag! Derde keer goeie keer?! Inderdaad… geslaagd!

Piratenproef 5: Een piraat moet slim zijn.
Om een schatkist te openen heb je meestal een sleutel nodig, verzamel drie sleutelbossen met verschillende sleutels aan. Als jullie dat lukt zijn jullie waardige piraten en krijgen jullie de schatkaart om op zoek te gaan naar de schatkist.

Even samenzitten en daarover nadenken. Waar kunnen we sleutelbossen vinden? “In het bos”, reageert Lika. 🙂 Zou kunnen natuurlijk maar dat bedoelt piraat Barbados niet hé. Even uitleggen wat een sleutelbos is. Oké, ene keer ze dit begrijpen, vraag ik waar ze zo’n sleutelbos kunnen vinden. Volgens Dries liggen ze hier zomaar voor het rapen in het gras. 🙂 Maar Mali weet raad: bij de mama’s en papa’s of meesters en juffen. En hoe geraken we daaraan? “Vragen hé!” De piraten springen recht en zetten het op een lopen. Enkel Mali is zo slim om het eerst aan mij te vragen. “Juf, krijg ik alsjeblieft je sleutelbos?” Ja, geen probleem maar…

Natuurlijk, maar ik ben ook fotograaf van dienst dus cross ik achter alle andere kleuters aan die de klassen binnenstormen.

Toeval wil natuurlijk dat er enkele “kindjes van…” in onze klas zitten dus Dries stormt naar zijn mama en Siemen zijn papa. Maar Milan is dapper genoeg om het ook aan juf Carine te vragen. Achteraf kom ik te weten dat ze het ook aan hun vertrouwde turnmeester zijn gaan vragen, maar meester Filip wist van niets en bromde:-): “Ik heb geen sleutels!”

De piraten verzamelen drie sleutelbossen… proef geslaagd?! Ja helemaal! Klaar voor de schatkaart?!

Voor we als piraten zonder kop op zoeken gaan naar de schatkist, bestuderen we best eerst even de schatkaart. Deze is héél kryptisch want palmbomen… nog nooit gezien op de Zandloper?! Piratenschepen, al helemaal niet! Maar waarnaar zou piraat Barbados dan verwijzen?! Frann weet al direct dat die piratenschepen de kleuterfietsjes zijn. En in die strandhut zien de meeste keuters ons tuinhuis. De paalwoning is het rode huisje, weet Milan. Oké, dat lijken me genoeg gegevens… op zoek dan maar!

Eerst lijken de piraten voorbij de schatkist te kijken en raad ik de piraten aan om de schatkaart er toch nog maar eens bij te halen. Maar Branko en Mali zijn nog maar net vertrokken om de schatkaart te halen of ik hoor Siemen roepen:

“Ik heb ze gevonden!”

De drie sleutelbossen hebben we blijkbaar niet nodig want ze valt letterlijk open en welke schat ontdekken we? …???

Willen jullie dat weten?! Dan moeten jullie maar eens kijken naar de fotoreeks op de voorgaande K3-pagina op onze schoolwebsite. Daar vind je nog mééééér piratenfoto’s!

Piratengroeten, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s