Bezoek aan de kinderboerderij

Standaard

Hallo bloggertjes,

vanmorgen rijden we naar Drongen voor ons jaarlijks bezoek aan de kinderboerderij ‘De Campagne’. We worden dit keer vergezeld door juf An en de derdekleuterklassers van de Notelaar.

Boer Rudy verwelkomt ons hartelijk. Aangezien het schitterend weer is, opteert hij niet voor een introductie in wolbewerking maar een doe-bezoek bij de dieren. Prima voor ons! De kleuters krijgen er nooit genoeg van!

Eerst worden de duiven verwend. Ik kan er gerust bijzeggen dat de Campagne-duiven niets te kort hebben want ze zitten goed in ’t vlees! 🙂 Brood verkruimen… en wie durft een duif brood laten pikken uit de hand?

Beau heeft er helemaal geen last mee. Het kriebelt zelfs een beetje. Gitane is echter niet helemaal zeker van de goede bedoelingen van de duiven want ze hebben in haar hand gebeten, vertelt ze geïrriteerd. 🙂

Marissa vertrouwt het zaakje al helemaal niet en ziet het nog niet zitten om plaats te nemen op de boomstammetjes. Op een veilige afstand brood strooien dan maar.

Nadien gaan we allen samen op het bankje zitten en haalt de boer een nest met duiveneitjes. We voelen allemaal eens hoe lekker warm de eitjes zijn. Ja, de duif moet nog enkele weken broeden en komen er binnenkort twee duifjes piepen.

We krijgen allemaal een voederemmertje van de boer en trekken naar de geitenweide. Allemaal naast elkaar tegen de omheining. We doen wat brood in kleine stukjes en houden het emmertje naar beneden. En nu rustig de geitjes op ons af laten komen. Let wel op, geen hoofden buigen want we willen natuurlijk geen stoot van de geit krijgen!

De geitjes komen algauw aangelopen en gaan van emmertje naar emmertje. Imme krijgt bijna als eerste een geitje op bezoek. Marissa wacht – ondanks ze niet op haar gemak is – haar beurt af tot de geitjes ook haar emmer komen leegsmullen. En blijkbaar ruiken dieren echt angst want Marissa moet tot het einde wachten tot een geitje naar haar toe komt. Het worden er uiteindelijk twee… wat vechten wordt want ze willen natuurlijk allebei de lekkere snoepjes in Marissa’s emmertje. En Marissa? Zij heeft er zelfs plezier in en staat erbij te lachen! En vanaf dan is het ijs precies gebroken…

Khan is blijkbaar ook geen geitenliefhebber want hij staat er ook onzeker bij te trappelen. Maar ook hij zet dapper verder…

Op de geitenweide krijgen we ook bezoek van Patje, de ezel die al een beetje begint te grijzen. En doodbraaf is hij! Koppig als een ezel gaat bij hem niet op want hij stapt gewillig aan de leiband mee. 🙂

Patje laat zich gewillig door alle kinderhandjes strelen. En ook ik kan het niet laten om hem even te aaien. Als beloning krijg hij van juffrouw An enkele sneetjes brood. Dat heeft hij dan ook verdiend!

Voor we verder gaan stoppen we even bij de koeienstal want daar staat Clara, een superschattig kalfje. Nog even moet Clara op de Campagne blijven en dan mag ze de weide op bij de andere koeien.

We zetten onze tocht verder en trekken naar de tweede helft van de boerderij. Boer Khan en boer Ruben sjouwen met de grote manden want dieren voederen zonder brood of groente gaat niet natuurlijk. We passeren eerst even bij Mik en Mak, de hangbuikzwijntjes van de boerderij maar de eigenlijke stop is bij de konijntjes. Of zeg maar konijnen! 🙂 Elke kleuter krijgt een blaadje van de spruitenplant. Eens zien wie er nog honger heeft?

Niet te veel konijnen blijkbaar, maar dat kan ook niet anders als er elke dag een andere schoolgroep voorbij hun kooi passeert! 🙂 Hailey treft gelukkig nog een konijn aan dat gewillig op haar blaadje wil knabbelen.

Elke kleuter wil graag zo’n konijntje aaien en via de tralies gaat dat moeilijk natuurlijk. Integendeel, niet aan te raden, kleutervingertjes zijn precies worteltjes!

Dus daarom mag elk konijn in een bakje met een dekentje (precies hun bedje 😉 ) en zo de kleuterschoot op.

Het konijn bij Rhune is blijkbaar in haar nopjes want oortjes recht wil zeggen dat de konijnen zich op hun gemak voelen, oortjes plat… tja, dan willen ze liefst zo snel mogelijk terug naar hun hok!

Tijd voor een tienuurtje: een plasje, een handenwasje, een gezond tussendoortje en een drankje en we kunnen weer op pad!

Hoogtepunt elk jaar is de toer met de ponykar. Na een lekker lui ritje in het daarnaast gelegen park, keren we terug naar de boerderij want welke dieren hebben we nog niet gezien?

Schapen en varkens? Ja, inderdaad, dus we brengen eerst een bezoekje aan Rosa, het enige varken op de boerderij. Of zijn er hier nog varkentjes, vraagt boer Rudy lachend! 🙂 Rosa verwelkomt ons hartelijk met een ‘plets’ in de modder. De modder vliegt alom.

Mare krijgt een heleboel spetters op haar jas maar bij Ruben die op de laatste rij zit – vliegt de modder tot in zijn oog. Ruben mag eens tot bij boer Rudy komen om te tonen aan Rosa dat wat ze deed toch niet zo netjes was! Na ’t standje van de boer, belooft ze plechtig het niet meer te doen! 🙂

Onze tijd op de Campagne zit er bijna op. We voederen nog even de schapen om dan af te sluiten bij de melkgeit. Wie wil er eens proeven van verse geitenmelk?

Mondje open, Margot! En was ’t lekker?!

Ziezo, om 11.15u zit het erop. Het was schitterend weer, we hebben veel dieren gezien en enkele kleuters hebben hun angst overwonnen. Meer dan geslaagd dus!

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

»

  1. Beste juf Bérénice,

    Ik vind het heel toffe uitstappen dat jullie verwezelijken.
    Ik vind het heel belangrijk dat een kind heel vroeg in contact komt met wat er reilt en zeilt in de natuur. Wijzelf hebben thuis ook verschillende dieren en ik kan er zo van genieten als Rubentje volop aan het spelen is met hen.
    Ik moest wel lachen als ik Rubentje ’s avonds zijn verhaal liet doen van het varkentje. Groeten, Martine (mama van Ruben)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s