Leugen of waarheid?

Standaard

Hallo bloggertjes,

Toeka – de rode vogel die ons sociale vaardigheden bijbrengt – is weer op bezoek in de klas. Wie of wat is Toeka? Kijk eens op onze schoolwebsite bij Nieuwtjes en ga naar de geboorte van Toeka vorig jaar…

Toeka vraagt aan onze kleuters: “Hebben jullie al eens gelogen?” Alle kleuters ontkennen dit volmondig 🙂 enkel Imme antwoordt: “Ja, toch wel!” Wie is hier nu de enige die niet liegt?! 😉

Toeka bedenkt een leuk spelletje: elke kleuter mag in de vertelstoel komen zitten en de klasgroep een verhaaltje vertellen. De andere kleuters raden of zijn/haar verhaal gelogen is of hij/zij de waarheid spreekt.

De verhalen:

Bram heeft een vallende ster gezien. (-> WAARHEID) Negen kleuters hebben het bij het goeie eind.

Axelle heeft al eens een volle maan gezien. (-> WAARHEID) Slechts vijf kleuters geloven haar verhaal.

Beau Van Moerkerke heeft aan het strand veel garnalen en krabben gezien. (-> WAARHEID) Acht kleuters geloven haar.

Hailey heeft al eens een Barbiefilm in de cinema gezien. (-> WAARHEID) Dit klinkt bijna iedereen geloofwaardig in de oren.

Ruben is met zijn tante in het bos geweest met de fiets en heeft daar een eekhoorn gezien. (-> WAARHEID) Dit zou eigenlijk iedereen moeten weten want Ruben vertelde dit verhaal reeds in het kringgesprek. Twaalf kleuters hadden het juist dus dit wil toch wel zeggen dat de grootste meerderheid ook echt luistert naar elkaar als ze iets te vertellen hebben!

Khan is al eens naar de dierentuin geweest en heeft daar een dinosaurus gezien. (-> LEUGEN) Dit vind ik persoonlijk een hele goeie. Zeer clever bedacht van Khan en inderdaad negen (!!!) kleuters laten zich nog foppen. Als ik vraag aan de klas waarom het een leugen is, antwoordt Axelle gekwiekst: “Er zijn geen dinosaurussen meer!”

Margot is met haar papa gaan fietsen. (-> WAARHEID) Deze was niet zo moeilijk daar Margot ons dit al eens vertelde in het kringgesprek en het is natuurlijk iets dat eerder voor de hand liggend is. Enkel Janara was mis.

Marissa heeft al eens een palmboom gezien. (-> LEUGEN) Ja, da’s eentje om te gokken hé, 50 % kans! 😉

Kristof, de mens van mama (ja, wat bedoelt ze daarmee hé?! 🙂 ), woont aan het strand, vertelt Rhune. (-> LEUGEN, WAARHEID) Rhune zegt eerst dat het niet waar is maar dan verandert ze toch naar waar… en Arwen, haar zus, weet helemaal niet wie Kristof is, dus kan ik het verhaal niet verifiëren. 😉

Imme is al eens met mama en papa naar spinnen gaan kijken in Kina De Tuin. (-> WAARHEID) Tien kleuters zijn alert want Imme vertelde ons dit al bij ons bezoek aan De Tuin.

Gitane is al eens met papa naar het bos geweest en heeft er een kikker gezien. (-> WAARHEID) Dit is ook weer moeilijker om te raden, want je kan natuurlijk een heleboel dieren ontdekken in het bos.

Mare haar papa was aan het rijden met de auto en ze zag een auto die gebotst was. (-> WAARHEID) Negen kinderen geloofden dit verhaal.

Beau Ramon is met oma naar de garage geweest om de auto te maken. (-> WAARHEID) Slechts de helft van de klas geloofde dit verhaal.

Janara is eens op wandeling geweest en haar zus had een ‘cracotje’ gegeten en ze moest overgeven. (-> WAARHEID) Toch tien kinderen hadden het bij het rechte eind.

Arwen is de enige die geen verhaal kon bedenken.

Ook ikzelf bedacht een verhaal: Ik ben in de vakantie met de mama van Imme en nog andere vrienden in de sporthal gaan sporten. We hebben het zodanig goed gedaan dat we gewonnen hebben! (-> LEUGEN) Mama’s en papa’s die m’n voorgaande blog hebben gelezen, weten dat sportiviteit (letterlijk bedoelt dan) tot één van mijn gebreken behoort 😉 . Dus voor alle duidelijkheid: ik heb – ongelofelijk 🙂 – wel deelgenomen met hen aan De Boer Ploegt maar we hebben niet gewonnen! 🙂

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

»

 1. Iedereen, op twee na! Zelfs Imme met wiens mama ik ‘gesport’ heb 🙂 Nu, het was misleidend ook daar ik de waarheid wat verdraaid had: alles was waar behalve the winning part! 😉

 2. En hoeveel kindjes geloofden jouw leugentje?

  Marissa was blijkbaar al vergeten dat ze inderdaad al een palmboom gezien heeft, op vakantie 😉

  Groetjes,
  Annik & Marissa

 3. Als Arwen en Rhune praten over ‘een mens van mama’ bedoelen ze daarmee dat deze persoon familie of vrienden zijn van mama’s kant…

  Christoph is Xavier zijn broer en hij heeft een restaurant. Misschien bedoelde Rhune dat? (Rhune spreekt dit namelijk uit als ‘restrant’, ze vergeet de ‘au’…)

  Groetjes,

  Annelies en Co

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s