Afrika achter het hek

Standaard

Hallo bloggertjes,

vandaag staat tijdens onze boekenweek het eerste prentenboek in de kijker. “Afrika achter het hek” van Bart Moeyaert mag de spits afbijten.

index

Mare herkent het boek want ze heeft het thuis ook vertelt ze.

Het hoofdpersonage is Désirée uit Kameroen. Op een regenachtige dag breekt ze het schuurtje in de tuin af en graaft ze zingend een diepe kuil. De volgende dagen gaat ze onverstoorbaar door: eerst gooit ze er zakken leem in, daarna gaat ze aan het bouwen. Dagenlang bouwt ze zingend en fluitend aan haar hut. Vanuit de buurt krijgt ze alleen maar boze en verontwaardigde blikken… Enkel van haar naaste buren krijgt ze steun. Het buurjongetje houdt alles nauwgezet in het oog en brengt haar kopjes thee.
Wanneer de lemen hut klaar is, wordt hij uitgenodigd. Ze vertelt hem over haar land en waarom ze de hut gemaakt heeft.
‘Af en toe wil ik hier komen zitten. Als ik het andere huis moe ben. Als ik mijn land mis. Want soms heb ik heimwee naar mijn land.’

We praten aan het einde van het verhaal nog even verder over Afrika met haar andere culturen. We herinneren ons nog de vreemde geuren en kruiden uit Al Boeksoek, maar ook het andere land waarover we begin dit schooljaar leerden, komt ter sprake – Liberia – herinnert Imme zich. We bekijken op een afbeelding een lemen hut uit Kameroen maar ook een schooltje… amaai, wat een verschil met bij ons!

De kleuters hoeven de naam van dit nieuwe land niet te onthouden, Afrika is al moeilijk genoeg! 😉

Aan de creatafel maken we een Kameroens kunstwerkje.

mambila

Even goed kijken wat er allemaal te zien is… “Twee kikkers”, vindt Axelle 🙂 Ja, zo lijkt het wel! We stellen ook vast dat het kunstwerkje helemaal is gemaakt met witte, bruine en zwarte kleuren.

Oké, zo gaan we ook aan de slag.

img_1378Beau Van Moerkerke heeft er duidelijk oog voor, want zij maakt bovenstaand prachtig Kameroens kunstwerkje. Maar ook heel wat andere, prachtige variaties prijken nu aan de ‘waslijn’ in de klas.

Groetjes, juf  Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s