Winkeltje spelen

Standaard

Hallo bloggertjes,

‘k heb vandaag 5 winkeltjes uitgestald in de klas. Na het onthaal mogen de kleuters het allemaal eens van dichterbij gaan bekijken en krijgen volgende opdracht mee:

Bekijk WELKE winkels je ziet

Tel na HOEVEEL winkels je ziet…

Ruben telt er vijf en is daarmee onmiddellijk juist.

Khan ziet een groentewinkel… en een fruitwinkel vult Hailey aan dus we houden het bij een groente- en fruitwinkel.

Imme ziet een winkel met zoetigheden.

Beau Ramon een “broodwinkel”… maar welke was nu weer de juiste benaming? Rhune denkt een croissantwinkel maar Marissa heeft het bij het rechte eind: een bakkerij. Hoe heet die voedingsgroep in deze winkel? De graanprodukten heeft Mare goed onthouden van de voorbije week.

Er zijn nog twee winkels… dewelke?

Bram herkent de winkel met voedingsgroep vlees, vis en eieren.

En Axelle ontdekt de winkel met melkprodukten.

Voilà, dat zijn ze allevijf.

“Maar wat is er nu mis met deze winkels?” vraag ik de kleuters.

Khan denkt dat er overal één foutje in zit. Neen, dat is het niet…

Gitane denkt dat fruit en groenten samen niet goed is. Neen, dat is het ook niet…

Janara merkt op dat er niemand aan het kraampje staat… Goed gezien maar dat bedoel ik niet.

En dan merkt Imme het op: er zit niets in de winkels!

Oké, de klas wordt opgedeeld in vijf groepen want we gaan de winkeltjes opvullen. Onze drie jongens willen samen een groepje vormen en kiezen voor de groente- en fruitwinkel. Axelle, Mare en Hailey worden een team en nemen vlees, vis en eieren voor hun rekening. Beau Ramon, Arwen en Janara smijten zich samen en gaan de winkel met zoetigheden opvullen. Imme, Beau Van Moerkerke en Margot willen samen de melkprodukten aankopen. En tenslotte Gitane, Rhune en Marissa gaan op zoek naar de graanprodukten voor hun winkel.

De kleuters zijn een tiental minuutjes zoet met de juiste kaartjes van de voedingswaren in hun winkeltjes te plaatsen. Het is niet om ter snelst, het moet gewoon een leuk spel zijn…

Axelle leeft zich helemaal in want ik hoor haar zeggen dat ze al veel varkensvlees in haar winkeltje heeft! 🙂

Bijna alle kaartjes zijn gekozen, enkel sinaasappelsap krijgt geen plaatsje… hoort dat dan in geen enkele winkel?! We zullen dat straks eens samen bekijken…

We overlopen met de hele klas elke winkel.

Winkel met melkproduktenImme, Beau Van Moerkerke en Margot weten dat kaas, melk, platte kaas en yoghurt in hun winkel met melkprodukten thuishoort. Spaghetti en soep hoort er niet.

Winkel met vlees, vis en eierenAxelle, Mare en Hailey verzamelen kreeft, krab, gehaktballetjes, biefstuk (stier- of koeienvlees volgens Beau Van Moerkerke 🙂 ), fishsticks, ham, eieren, kotelet, sardientjes, worst, gebraad, kip en tonijn (wat Axelle herkent) in hun winkel met vlees, vis en eieren. Enkel de rijst hoort er niet thuis.

Groente- en fruitwinkelBram, Ruben en Khan weten al hun voedingswaren juist te kiezen voor hun groente- en fruitwinkel: courgette (weet Bram), paprika, peer, sinaasappel, banaan, boontjes, erwtjes, broccoli (weet Marissa), sla, rode vruchten, appel, tomaat en wortel.

Winkel met graanproduktenGitane, Rhune en Marissa vinden het stokbrood, wit en bruin brood, croissants, cornflakes, beschuiten en sandwiches terug voor hun winkel met graanprodukten. En een hamburger hoort er niet echt… dat broodje is dan ook héél verwarrend!

Winkel met zoetighedenTenslotte bekijken we de winkel met zoetigheden van Beau Ramon, Arwen en Janara. Niet gemakkelijk blijkt achteraf. Confituur, chocolade, cola, een snoepreep, honing en choco horen er zeker bij. Maar ketchup, wafels, pannenkoeken, een citroen, koekjes, pizza en taart plaatsen we beter ergens anders, ondanks het wel zoetigheden zijn (met uitzondering van de citroen wel te verstaan! 😉 )

Nu nog even kijken waar we de kaartjes met voedingswaren die daarnet fout waren, nu wel plaatsen.

Wat hoort nog bij de groente- en fruitwinkel?

Fruitsap weet Hailey, ook noten zegt Axelle, de soep antwoordt Beau VM, een citroen vervolledigt Gitane en met de ketchup van Imme is de groente- en fruitwinkel compleet.

Welke kaartjes zijn nog graanprodukten?

De pizza zegt Beau R, de koekjes weet Marissa, de wafels antwoordt Ruben, de pannenkoeken roept Janara enthousiast, de taart moet er ook nog bij weet Margot en Axelle weet dat zelfs de spaghetti in deze winkel een plaatsje krijgt. En de rijst herinnert Hailey zich.

Wie weet nu waar de hamburger moet? Tip: mevrouw directrice zou dit niet eten omdat ze vegetariër is… En dan weten de kleuters het weer maar Marissa mag antwoorden: bij de winkel met vlees, vis en eieren!

Benieuwd of de kleuters thuis vertellen over de verschillende voedingsgroepen die toch al enkele dagen aan bod komen.

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s