Mondriaan

Standaard

Hallo bloggertjes,

vandaag valt Piet Mondriaan te beurt. Hij is de laatste kunstenaar waarvan er werken op onze K3-expositie worden tentoongesteld.

We stellen vast dat kunst niet enkel figuren, personages,… zijn maar dat het ook anders kan. Wat schildert Mondriaan? Inderdaad, vakjes! We zien ook dat hij daar niet alle kleuren voor gebruikt, neen, rood, zwart, geel, blauw en wit zijn zijn favoriete kleuren.

mondriaanabstr

Aan de creatafel kiezen we ons favoriete “vakjeskunstwerk” uit want Mondriaan schilderde er lange, vierkante en ruitvormige. Maar ook enerzijds vele kleuren en anderzijds weer weinig, vele lijnen of net niet… Je ziet maar, allemaal vakjes maar toch niet gelijk!

De lijnen zijn niet lukraak op papier neergezet. Dus we moeten goed kijken… Kunnen we dat ook? Ik help er in ieder geval bij: eerst de verticale lijnen, dan de horizontale, dan de onderverdelingen,… ik geef elke kleuter individuele tips.

Axelle heeft moeilijkheden zich te oriënteren want ze koos een ruitvormig werk met loodrechte lijnen. Dus het blad wordt ook in “ruitvormige” positie gelegd om gemakkelijk te werken. Niets gemakkelijk aan, ondervindt Axelle, want steeds weer komt ze in de verleiding haar blad recht te leggen. 🙂

Mare kiest een werk met zeer veel onderverdelingen maar zij heeft blijkbaar wat meer ruimtelijk gevoel want ze vindt er betrekkelijk vlot haar weg in terug.

Werken met een lat… helmaal iets nieuws blijkbaar… behalve voor Margot want haar papa heeft haar dat geleerd!

En onze andere Mondriaantjes doen hun best zo goed mogelijk te luisteren naar mijn aanwijzingen waardoor het kunstwerk stap voor stap (of beter: lijn per lijn) vorm krijgt.

Na het werken met lat, potlood (en gom 😉 ), krijgen de lijnen hun definitieve zwarte kleur met Oost-Indische inkt waarna we de vakjes inkleuren met ecoline.

Dus als je eens een echte Mondriaan op je livingmuur wilt, je weet wie je nu daarvoor kan raadplegen! 😉

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Eén reactie »

  1. Hallo,
    Ik wilde een project starten met mijn klas over kunstenaars en ik vroeg me af of u uw lesmateriaal eventueel wilde doormailen over de verschillende kunstenaars die u heeft bezien.

    Vriendelijke groeten,
    Margot Caris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s