Afrika en meer

Standaard

Hallo bloggertjes,

vandaag praten we over de wereld. ‘k Wil de kleuters tonen dat de wereld verder reikt dan Zomergem maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.

We bekijken eerst alle werelddelen eens op de wereldbol die Marissa meebracht. Ik vertel dat ze de wereld hebben verdeeld in stukjes, deze “stukjes” elk een naam hebben gegeven om te onthouden wat waar is. Ik benoem de zeven werelddelen maar hou het nadien vooral bij Afrika en Europa. Afrika klinkt Bram bekend in de oren want hij gaat met Daniël eens naar Afrika gaan. Daniël is een “bruin mens”.

Die wereldbol spreekt natuurlijk tot de verbeelding maar we bekijken de werelddelen nog eens goed op een grote wereldkaart. Ik benoem ook daar enkele landen en Janara stelt vast dat Engeland dicht bij België ligt… Ja, dat wel, maar we kunnen toch niet gewoon de zee overstappen. Daar moeten ze allen om lachen. Voor de kleuters lijken alle landen uiteraard dichtbij maar als ik ze vertel dat de kaart 3,5 miljoen keer kleiner is dan de “echte” wereld hoor ik een klassikale “oh waw!” 🙂

Het zal nog een tijdje duren voor ze echt besef zullen hebben van de omvang van de wereld…

We onthouden nu vooral dat Afrika en Europa werelddelen zijn en Liberia en België liggen IN de respectievelijke werelddelen en deze zijn landen. Moeilijk genoeg toch?! 😉

Wie weet wat er anders is in Afrika dan in Europa?

Janara haalt er onmiddellijk Liberia weer bij en merkt terecht op dat Liberia een arm land is.

Ruben vertelt dat Afrika groter is dan Liberia… Ik leg hem nog eens uit dan Liberia in Afrika ligt (zie je dat het moeilijk is 😉 ) Hij bedoelde dus waarschijnlijk dat Afrika groter is dan Europa en dan heeft hij wel gelijk natuurlijk.

Imme weet dat ze in Afrika een andere huid hebben. Een bruine, vindt Imme maar Janara vindt het eerder een zwarte huidskleur. Ik leg hun uit dat het afhangt van land tot land.

Gitane vindt Afrika een ver land (ook zij bedoelt werelddeel 😉 )

Bram merkt op dat ze in Afrika niet veel geld hebben.

Beau R. denkt dat ze in Afrika helemaal geen kleren hebben. “Toch wel”, repliceert Beau VM, “ze dragen handdoeken” 🙂 Imme schiet haar ter hulp: “Je bedoelt doeken!”

Hailey weet dat ze er niet veel eten kunnen kopen en bijna niet drinken.

Wat hebben we nu nog niet vernoemd?

Marissa komt nog met een heel groot verschilpunt: de dieren zitten vrij in Afrika en niet in een kooi. “Ja, in de dierentuin zijn ze hier”, reageert Beau R.

Axelle heeft onthouden dat veel mensen in Afrika moeten drinken van vuil water dat uit de grond of een bron komt. Er zijn daar al veel mensen van gestorven. Wij hebben drinkwater.

Je leest het, mijn derdekleuterkklassers weten al heel veel over de verschillen in de wereld. Knap!

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s