Heel veel kleuren

Standaard

Hallo bloggertjes,

vandaag zijn we gestart met een nieuw thema, nl. Kleuren.

Aan de creatafel maken we ‘K3′ (neen, niet de meidengroep maar wel de afkorting van de derde kleuterklas) in herfstkleuren. Ja, ja, vandaag is de herfst officieel van start gegaan, al laat de zon het gelukkig nog steeds niet afweten… wat een stralende herfstdag!

Vooraf maken we een korte wandeling in de buurt van het schooldomein om op zoek te gaan naar de kleuren van de herfst… Het is nog vroeg maar we ontdekken – als we goed zoeken – toch bruin, geel, rood en oranje. Tiemen ontdekt rood waar de rest van de klas voorbij gelopen was… van Sherlock gesproken! 😉

Na de speeltijd leren we een kleurenversje op rijm. Dit ga ik nu nog niet verklappen want het is eigenlijk ook het werkblaadje van volgende week en ik zou niet willen dat ijverige mama’s en papa’s hun kleuter de uitkomst al in de oren fluisteren. 😀 Trouwens, ik ben er zeker van dat onze K3-tjes het helemaal alleen zullen redden!

In de namiddag komt juf Linda, onze leerkracht Gelijke Onderwijskansen m.a.w. GOK-leerkracht, op bezoek. We nemen allerhande kleuren waar. Kleuren kijken… niet altijd zo gemakkelijk want wat voor de ene donkergeel is, is voor de andere oranje… We leren ook een nieuwe kleur: Gitane heeft het over appelblauwzeegroen, maar we proberen ‘turkoise’ te onthouden.

Pas superleuk wordt het als juf Linda het prentenboek “Hallo, Rode Vos” van de gekende auteur / illustrator Eric Carle te voorschijn haalt. We gaan toveren met kleuren, ook ik doe mee… dat maakt het natuurlijk supertof… juf Bérénice die tussen de kleuters zit en luistert naar juf Linda! 🙂

Hallo, Rode Vos!

Het boek is opgebouwd rond de complementaire kleuren… een heel moeilijk begrip, wat onze kleuters uiteraard niet voorgeschoteld krijgen. Wat we wel gaan doen is kijken en ontdekken welke kleuren complementair zijn.

kleurencirkel

De kleurencirkel doet zijn werk… We staren enkele seconde naar een puntje op een groene vos en wat zien we nadien op de witte bladzijde daarnaast… een rode vos! Zo passeren er enkele dieren de revue en telkens krijgen we het dier in de complemenaire kleur te zien. Concentratie is wel een noodzaak want als je gedurende die luttele seconden de helft van de tijd wegkijkt, valt er niets te zien uiteraard! 😉 Wat bij enkele kleuters wel het geval was… Maar leuk als je de andere kleuters dan wel superenthousiast hoort roepen: “Hé ja, juf, ik zie het ook!”

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s