Eefje Donkerblauw

Standaard

Hallo bloggertjes,

vandaag lees ik voor uit mijn favoriete prentenboek, nl. “Eefje Donkerblauw” van Geert De Kockere met illustraties van Lieve Baeten. Luca herkent het boek onmiddellijk want haar oma leest er soms uit voor.

eefje-donkerblauw

Mooi en gevoelig romantisch sprookjesprentenboek over Eefje Donkerblauw die gek is op blauw, maar stukje bij beetje leert houden van geel als ze de goudgele koning ontmoet.

En van welke kleuren houden onze kleuters het meest?

Blauw valt héél erg in de smaak – zou Eefje Donkerblauw er voor iets tussen zitten?! 😉 – want Pepijn, Margot, Vincent en Gitane kiezen blauw als hun lievelingskleur. Esthée, Zayna en Davina gaan voor geel. Maud en Imke hebben paars als lievelingskleur. Ylena en Arwen verkiezen rood. En Anthe en Tiemen gaan met hun tweetjes voor roze. Luca vindt oranje mooi en tenslotte heb je nog Lennert die kiest voor wit.

Zoals in het prentenboek verzinnen we kleurenassociaties, zoals bvb. Koning Goudgeel of Prins Avondrood.

Waar denken we aan bij blauw? De zee (Gitane) of de lucht (Pepijn) dus we krijgen zeeblauw en hemelsblauw (luchtblauw klinkt zo raar 🙂 )

Waarmee associëren we geel? De zon (Anthe) of het strand (Ylena) dus we krijgen zonnegeel en zandgeel.

Bij paars denkt Margot aan die bloemetjes waarvan ze de naam vergeten is… “Allez, die bloemetjes die zo goed ruiken!”… Ik begrijp onmiddellijk wat Margot bedoelt: lavendel… lavendelpaars dus. Klinkt mooi hé?

Roze is blijkbaar wat moeilijk. Waaraan denken we bij roze? “Een varken!” roept Arwen. Dus we krijgen varkensroze… al denk ik dat Anthe en Tiemen waarschijnlijk een wat mooier roze als hun lievelingskleur verkiezen 😀

Wit lijkt eenvoudiger om te associëren… Het wit van de wolken bedenkt Imke maar ik wil dat ze verder denken want er is een associatie die ook echt gebruikt wordt… Waaraan denken we nog bij wit? … Je kan het alleen maar buiten zien en niet altijd en het valt uit de lucht… “Sneeuw!”Inderdaad, Davina. Dus we krijgen sneeuwwit.

Bij oranje krijgen we weer enkele ideetjes: oranje van het vuur (Tiemen) of van een wortel (Maud) of van een appelsien (Imke). Dus we krijgen vurig oranje, wortel- en appelsienoranje.

Rood blijkt ook niet zo moeilijk te associëren: het rood van lippenstift (Arwen) maar die kan ook soms een ander kleur hebben dus we houden het bij lippenrood. Verder krijgen we tomatenrood (Gitane) en aardbeirood (Maud). Ik zoek nog naar die ene associatie die in ’t echt ook gebruikt wordt en Pepijn vindt ze:  kersenrood.

Bravo, goed gewerkt! Die associaties komen nog van pas aan de creatafel want aan de creatafel maken we een kroon in ons lievelingskleur en bekleven die met een heleboel leuke knutsel-hebbedingetjes. Ik schrijf er dan hun naam met de kleurassociatie bij. Binnenkort kan je op de website de koningen en koninginnen bekijken die kozen om een kroon te maken, maar daar Imke de volgende dag afwezig is (als ik de kronen afwerk) kan ik niet iedereen fotograferen en het plaatje van onze kleurrijke royalties moet compleet zijn hé. 🙂

Dus hou zeker de K3-pagina op de website in ’t oog voor de foto’s.

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s