De herfst

Standaard

Hallo bloggertjes,

vandaag zetten we ons nieuw thema in. We doen dit met enkele vraagjes over de herfst.

Wat is er speciaal aan de herfst? De blaadjes (Imke) Ja, maar wat is er met de blaadjes? De blaadjes verkleuren (Anthe) De blaadjes vallen af. (Esthée)

Er zijn ook paddenstoelen, weet Maud. Maud haar ‘Tata’ heeft prentjes van paddenstoelen en van de herfst. Ook op de grote speelplaats staan er paddenstoelen, heeft Pepijn al terecht opgemerkt. Luca denkt dat er een kabouter in een paddenstoel woont. Ze heeft er thuis al eens eentje in het echt gezien. Maar die moeten oppassen want soms trapt papa op de paddenstoel. Tiemen twijfelt: “Juf kan dat écht een kabouter in een paddenstoel?” Ik wil Luca haar fantasie niet aan duigen gooien maar ‘k kan Tiemen ook moeilijk negeren dus antwoord ik voorzichtig dat ik er nog nooit eentje gezien heb en da ‘k het  dus eigenlijk niet zeker weet… 😉

Wie kent er nog de herfstkleuren? Bruin (Ylena), geel (Zayna), rood (Davina), oranje (Arwen) en groen (Gitane). “Ja, soms blijven ze groen”, zegt Anthe, “want ik heb een notenboom en die blijft groen!” :-O Tiemen daarentegen heeft een boom waar al veel rood aan komt.

Margot weet dat je in het bos goed kan zien dat de herfst is gekomen. Zayna is in de Ardennen al eens in een uilenbos geweest.

Wie kent er enkele bosdieren? Vincent, Lennert, Ylena en Davina kunnen geen enkele bedenken. Esthée, Tiemen en Luca dachten eerst geen te kennen maar Luca dacht plots aan een egeltje, Esthée aan een eekhoorntje en Tiemen wist er opeens twee, nl. een hert en een konijn. Maar ook de anderen kennen de dieren van het bos: een vos (Maud), een haas (Gitane), een uil (Margot), een beer… al leeft die niet echt hier in het bos, heb ik de kleuters gerustgesteld 😉  (Pepijn), een everzwijn (Anthe), een wolf (Zayna), een ree (Gitane). Margot denkt nog aan een Bambi maar da’s eigenlijk een hert, weet Tiemen.

Sommige dieren houden binnenkort een winterslaap…

Als Tiemen zijn mama klein was, was er eens een egeltje heel de winter aan het slapen en toen zijn mama nadien ging kijken was hij dood. 😦

Wat doet een eekhoorntje in de herfst?

Nootjes verzamelen, weet Imke. “Ja, die verstopt hij in een boom”, vervolledigt Maud. Pepijn denkt dat hij die onmiddellijk gaat opeten maar dan opeens herinnert hij zich dat ie dat eigenlijk pas in de winter doet. Tiemen is het er mee eens: “Ja, want in de winter ligt er allemaal sneeuw en ijs en vindt hij er geen meer!”

Je leest het: onze kleuters zijn échte herfstkenners!

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s