Het boerderijgesprek

Standaard

Hallo bloggertjes,

vandaag nemen we de dieren van de boerderij van héél dichtbij onder de loep. Na ons boerderijbezoek zijn er geen geheimen meer voor onze derde kleuterklassers… of toch?!

Wie kan me een dier van de boerderij opnoemen?

koe (Ylena), varkens (Zayna), schaap (Davina), paard (Lennert), haan (Esthée), kip (Maud), konijn (Imke), ezel (Arwen), “Hans”… gans waarschijnlijk 😉 (Margot), kuikentjes (Luca).

Gitane denkt nog aan een cavia, Pepijn aan een hangbuikzwijn en Margot aan duiven. Deze dieren zitten niet op elke boerderij maar zagen we wel op de kinderboerderij.

Vincent kan jammer genoeg geen enkel ander boerderijdier meer bedenken. Nochtans weten enkele andere kleuters er nog: geit (Anthe), boerenpaard (Tiemen), lammetje (Imke), bok (Gitane), pauw (Zayna), eend (Arwen).

Ja, dat zullen ze zowat allemaal geweest zijn zeker?!

Nadien gaan we het “mamadier” met haar jong associëren. Vincent kiest een koe maar weet niet hoe het jong heet. Maud helpt: “Een kalfje!” Imke weet dat de papa van het kalfje een stier is.

Esthée kiest een paard maar denkt dat het kindje van een paard de boer is?!?! “Neen, da’s een mens”, verbetert Tiemen en hij vult aan dat het veulen het kindje is. Merrie en hengst kent geen enkele kleuter… is ook al moeilijk. Pepijn vertelt ons nog dat een zebra een paard met een pyjama aan is.

Ylena kiest een schaap en weet ook dat het kindje een lammetje is. Imke denkt dat papa een geit is, Esthée houdt het bij ‘papaschaap’ en Luca denkt aan een bok. Neen, het is een ram en mama is een ooi. Maar ik ben al lang blij als ze weten wie het kindje is.

Anthe kiest een konijntje en volgens mij heeft het jong van een konijntje geen specifiek gebruikelijke naam. Als ik mis ben, hou je niet in om te reageren. 😉

Margot kiest de kip en weet dat het jong een kuiken is. Papa kent noch zij noch Lennert maar Esthée weet het wel: de haan.

Het varken wordt gekozen door Davina maar de naam van het kindje is haar net bekend. Arwen weet het wel: een biggetje. Kennen we de namen van mama en papa? Niemand dus ik zeg dat papa de beer is en mama de zeug. Pepijn begint te lachen… “Je moet niet lachen”, reageert Arwen, “ze zuigen ook!” 😀

Pepijn kiest een kat. Bij de jongen spreekt men van kittens.

Alleen de eend blijft nog over om met haar jong te associëren. Luca vindt uiteraard wel het juiste prentje maar denkt dat het kleintje een “eendje” is, Gitane denkt aan een gans maar Imke heeft het bij het rechte eind: een kuiken. Ja, een eendenkuiken!

En zo zijn onze K3-boertjes en -boerinnetjes weer woordenschat rijker!

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s