Voedingswaren sorteren

Standaard

Hallo bloggertjes,

vanmorgen staan er 6 winkeltjes uitgestald in de klas. In de kring liggen kaartjes van de voedingswaren verspreid. De kleuters gaan in zes groepjes aan het werk. Het is de bedoeling om de voedingswaren voor hun eigen winkeltje te verzamelen.

Na een kwartiertje – als alle voedingskaartjes op zijn – bespreken we de winkeltjes. Wat is juist? Wat is fout?

De winkel met de zuivelproducten is deze van Luca, Margot en Esthée. Twee foutjes ontdekt. De slagroom: Anthe denkt dat dit hoort in de winkel met vetstoffen, Tiemen denkt eerder aan de zoete dingen. Cornflakes is een graanproduct. Daarmee verbetert Luca zelf de fout die ze met hun groepje gemaakt hebben.

De winkel met de vetstoffen is deze van Gitane en Anthe. Drie foutjes werden er gemaakt. Een citroen is fruit, weet Esthée. Luca weet dat fruitsap ook bij het fruit hoort. En ketchup is een beetje een moeilijke. Hij lijkt bij de vetstoffen te horen maar eigenlijk hoort hij bij de groenten thuis. Meest ongezond onderdeel van de groenten, dan wel te verstaan!

De winkel met vlees, vis en eieren is voor Tiemen en Zayna. Zij maakten geen enkele fout maar ze hadden ook een hulpmiddeltje want op elk voedingskaartje stond van welk dier het vlees afkomstig was. Maar volgens Margot is kip toch gemaakt van varken! 🙂

De winkel met de ongezonde, gesuikerde dingen was toch blijkbaar moeilijker dan gedacht. Het team met Lennert, Maud en Pepijn maakte 5 foutjes. Eens zien wat… We beginnen direct met een moeilijke: frietjes. Inderdaad, ongezond maar hoort toch thuis bij de winkel met graanprodukten en aardappelen. Maar zoals bij de ketchup zijn frietjes weer het minst gezond uit de graan- en aardappelwinkel. Waarvan zijn frietjes eigenlijk gemaakt? Arwen denkt van melk. Maar Anthe weet het wel: patatten! 🙂 Noten is de tweede, dit is overduidelijk gezond en is fruit, weet Gitane. Chips brengt dan weer verwarring. Natuurlijk weer ongezond. Maar waarvan is chips gemaakt? Maud denkt van banaan, Esthée van boterhammen en Tiemen van melk. Niemand die het weet dus. Ja, ook weer van aardappelen! Verwondering alom! Een beetje raar is dat water ook in deze categorie wordt geplaatst! Oeps, dat is net supergezond en helemaal niet gesuikerd! Dat taart hier een plaatsje krijgt, is dan weer begrijpelijk. Eigenlijk ongezond en ook nog eens gesuikerd dus begrijpelijke fout. Maar waarvan wordt taart gemaakt? Anthe denkt direct aan de suiker… ja, die is er ook maar wat is het belangrijkste? De bloem, weet Esthée. En meel wordt gemaakt van graan, herinnert Anthe zich uit het verhaal van het “Rode kippetje”. En zo belandt Luca bij de graanproducten… helemaal juist dus!

Het winkeltje van Vincent en Arwen is dit met graanproducten en aardappelen. Eén foutje: de hamburger. Ja, het broodje is natuurlijk een graanprodukt maar wat is het belangrijkste bij een hamburger? Pepijn denkt het vet. Ja, dat zou wel eens goed kunnen! 😀 Maar we gaan niet zo somber denken dus wat nog? Vlees, weet Gitane.

Het laatste winkeltje is het groente- en fruitwinkeltje van Imke en Ylena. Ze maakten geen foutjes maar ze waren een heleboel voedingswaren vergeten: de citroen, courgette, gekookte groente, soep, nootjes en fruitsap krijgen allemaal een plaatsje in dit winkeltje.

En op deze speelse manier zijn onze kleuterwinkeliers weer slimmer geworden!

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s