Leergesprek i.v.m. de herfst

Standaard

Hallo bloggertjes,

Als aanleiding tot ons nieuw thema houden we deze ochtend een leergesprek.

Welke seizoen zijn we nu? Sille en Yana weten het niet maar Hanne wel: herfst. Wat komt er na de herfst? “De winter”, weet Toon. En welk seizoen is er nu net gedaan? “De zomer!” deelt Davina ons mee. Welk seizoen hebben we nu nog niet gezegd? “Sneeuw”, roept Kyara. Dat is natuurlijk geen seizoen. Tijl weet het wel: “De lente!”

Oké, we hebben de zomer, lente, herfst en winter… Hoeveel seizoenen zijn dit dan? Boris denkt 3, Youna 5 maar Niels verwoordt het juiste aantal: 4.

We gaan het in dit thema niet hebben over de andere seizoenen maar wel over de herfst. Wat is er “speciaal” aan de herfst?

Ik zie paddenstoelen. (Niels)

Blaadjes (Sille) Wat is er dan met de blaadjes? Ze hangen op de boom. (Sille) Ja, maar dat doen ze ook in de zomer en lente… De blaadjes vallen af. (Youna)

Maar voor ze afvallen gebeurt er nog iets anders, wat? Ze kreuken. (Glenn) Ze worden bruin. (Kilian) Ze veranderen inderdaad van kleur. Hoe heet dat? “Verkleuren!” Waw, Toon! Welke herfsttinten zijn er nog? Geel (Sille) Oranje (Lara-Nanou) Layton kan niet direct een herfstkleur bedenken. Kijk eens buiten, Layton! En dan weet hij er ook eentje: groen. Da’s waar en da’s eigenlijk ook een “zomerkleur”. Oké, help me nu allemaal onthouden dat we gaan kijken welke kleur de boom zal worden. “Vandaag?” vraagt Tijl. 😀 Amaai, dan zou ie wel heel snel verkleuren, hé Tijl! We hebben één kleur nog niet gezegd… Donkergroen (Niels) Ja oké, maar we hadden al groen. Glenn weet er geen maar Yana kan helpen: rood.

Wat zien we nog in de herfst?

Takken vallen af. (Falco) Niet echt, of tenzij er een storm is. Als de takken afvallen, wat is er dan met de boom? Dan is die kapot. (Youna) Ja, dan is hij dood.

Wat doen de dieren in de herfst? Bijten 😀 (Glenn) De kippen leggen eieren (Toon) Ja oké, maar ik bedoel bosdieren. Welke dieren zien we in het bos? Dieren die zingen. 😀  (Sille) Wolven (Kyara) Gelukkig bij ons niet. Konijn (Youna) Eekhoorn (Kilian) Hanne weet ook een dier maar de naam ontschiet haar: “Hoe noemt dat nu weer?! Een beest dat stekt…” Lara-Nanou en Niels herinneren het zich ook niet meer maar Boris weet het nog: een egel. Welke dieren nog? Rendieren (Falco) Niet echt bij ons in de bossen hé… Ik denk dat hij een ander dier bedoelt… Herten (Tijl) Ja, deze dieren bedoelde Falco. Haas (Lara-Nanou) Everzwijn (Niels) Beer (Boris) Maar enkel in verre landen dan. Een vos (Lara-Nanou) Ik ken er nog eentje: een fazant. “Oh, dat is mijn mama op de Scouts”, weet Tijl ons te vertellen.

Wat doen de dieren in het bos nu dat herfst is? Ze doen iets speciaal voor de winter…  Een huisje bouwen. (Tijl) Als het winter wordt verzamelt de eekhoorn nootjes in zijn huisje. (Niels) Inderdaad, hij legt een wintervoorraad aan. Andere dieren gaan dan weer slapen in de winter. Een winterslaap. Een stinkdier houdt ook een winterslaap. (Tijl) Kan je ook in het bos zien. (Hanne)

Wat valt er van de bomen? Eikels (Kilian) Noten (Dylan) Appels (Tijl) Kastanjes (Weet niet meer wie dat zei…) De ene kan je opeten, de andere niet (Tijl) Ja, dat is juist, tamme en wilde kastanjes.

Zoveel kennis opgedaan over de herfst… tijd om een stapje in de herfstwereld te zetten! 😉 We gaan op zoektocht in onze schooltuin.

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s