De Japanse Sierkers

Standaard

Hallo bloggertjes,

vandaag houden we een waarneming/leergesprek met de Japanse Sierkers als onderwerp.

Welk seizoen zijn we weer? De herfst, weet Toon.

Ik vertel de kleuters dat we een boom uit onze schooltuin heel het jaar door – dus doorheen de seizoenen – zullen bekijken. Deze boom heet de Japanse Sierkers.

In welk land denken jullie dat deze boom eerst groeide? China (Hanne) en dan beginnen ze te gokken 😉 België (Youna), Afrika (Tijl), Spanje (Niels), Frankrijk (Kyara) Ik blijf de tip geven om goed naar de naam te luisteren en dan kan Kilian een logisch antwoord bedenken “Japans”… bijna juist, Kilian, het is Japan.

We gaan de Japanse Sierkers van dichtbij bekijken. Ik geef de kleuters de opdracht goed te kijken naar de stam, kruin, blaadjes,…

Als we terug in de klas komen, bespreken we wat we gezien hebben.

Falco zag gezaagde blaadjes. (Hij heeft het woordje uit onze woordenschat goed onthouden 😉 ) Maar wat van de blaadjes is er gezaagd, Falco? De bladrand, weet hij nog. Super, Falco!

Hanne zag ook een dikke boomstam. Maar wat is er speciaal aan de stam? Hij is dun (Kilian) Dun of dik… ik zoek eigenlijk naar iets anders want je kan ‘em niet echt dun of dik noemen. De takken gaan krom (Tijl) Er zijn twee boomstammen. (Toon) Het is een korte boomstam. (Kyara) Hij gaat schuin. (Tijl) Dit zijn allemaal goede waarnemingen!

Waarop lijkt de kruin? Op een driehoek. (Niels) Ja zonder de scherpe hoeken, wel een beetje. De kruin is schuin. (Toon) Ja, ook wel… Op een paddenstoel! (Hanne) Ja, vind ik ook wel, de kruin lijkt op de hoed van sommige paddenstoelen.

De blaadjes, wat weten we daar nog over? Welke kleuren? Veel groene. (Youna) Inderdaad, de Japanse Sierkers is nog behoorlijk groen. Lara-Nanou zag ook wat geel, Glenn wat rood en Tijl oranje. Bruin zagen we niet echt.

Wat onthouden we dus van de Japanse Sierkers? Een gezaagde bladrand (Toon, Hanne). Een kleine stam (Toon) die scheef gaat (Tijl). Je kan er door stappen (Hanne) omdat er twee stammen zijn (Kilian) maar ze lijken op één boom omdat de wortels superdicht bij elkaar zijn. De kruin lijkt op een paddenstoel (Hanne) of een dak (Tijl).

En met deze beknopte beschrijving, sluiten we ons leergesprek af!

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

»

    • Hallo Melissa,
      doet me een plezier dat je de weg naar de K3-pagina en de weblog gevonden hebt.
      Groetjes, juf Bérénice

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s