Eefje Donkerblauw

Standaard

Hallo bloggertjes,

ik wou vandaag eigenlijk voorlezen uit m’n lievelingsboek ‘Eefje Donkerblauw’ maar de kleuters vertelden me dat juf Lien dit al deed. Geen probleem, het boek bracht me op een ander idee…

Wie weet er nog op wie Eefje Donkerblauw verliefd werd? “Op Koning Goudgeel”, weet Niels nog. Waarom heet hij Koning Goudgeel? Hij heeft veel geel, zoals zijn kleren en zijn haar. (Hanne). Omdat het zijn lievelingskleur is. (Lara-Nanou) Maar waarom “goud”geel? Omdat goud een gele kleur heeft. (Hanne)

Oké! Eefje Donkerblauw en Koning Goudgeel kregen kindjes. Er was één van de kinderen die Prins Avondrood heette. Waarom? Omdat hij rood is. (Youna) Omdat hij zo geboren is. (Yuki) Omdat hij zo rood is als de avond. (Kilian)

Waarom spreekt men van avondrood? Omdat de zon soms een rood-oranje kleur heeft. (Niels) Hanne heeft dit al eens gezien.

We gaan nu zelf goochelen met woorden en kleuren.

Tijl denkt aan het blauw van de lucht. Inderdaad, maar in het echt spreken we niet van “luchtblauw” maar wel van een kleur dat met de lucht te maken heeft. Wie kent er een andere naam voor lucht? “Hemel”, zegt Genysa. Inderdaad, sommige mensen spreken van de hemel wanneer ze de lucht bedoelen en daarom is er ook het woordje hemelsblauw.

De kleuters laten hun fantasie op hol slaan… Lezen jullie mee op de Kleutertaal-pagina?

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s