Thema Pasen

Standaard

Hallo bloggertjes,

gisteren gingen we van start met ons nieuw thema… eens polsen bij de kleuters wat ze over ‘Pasen’ “weten”.

Wat is ons nieuw thema? Boris weet het niet. Volgens Falco leren we over de paashaas, Niels denkt aan konijnen maar Tijl weet dat het niet enkel de paashazen en konijnen zijn maar wel ‘Pasen’.

Waaraan denken we bij Pasen?

Aan de paashaas. (Yuki)

De paashaas brengt veel eieren. (Kilian)

Chocolade eieren. (Toon) Welke verschillende soorten kennen we? Kleine en grote 🙂 (Niels) Eieren van centen (Youna zit nog in de sinterklaassfeer 😉 ) Eieren met vanille in en andere eieren (Kyara) Yana kent geen chocolade eieren.  😉 Bruine eieren (Sille) Welke soort is  die bruine? Chocolade 😀 (Yuki) Ja, maar welke chocolade? Youna denkt chocolade van een koek. Niemand kent melk- of fondantchocolade. Falco kent wel witte chocolade. Die eet hij het liefst. Tijl eet alle soorten graag.

Waar denken we nog aan bij Pasen?

De eieren zitten in een mandje. (Genysa)

De paashaas gaat bij ons komen. (Davina)

We moeten eieren zoeken. (Tijl)

Dylan denkt aan niets meer. En Lara-Nanou denkt weer aan de paashaas.

Maar probeer eens te zoeken naar iets anders dan de paashaas…

Toon denkt aan cadeautjes geven. En ik heb al gehoord dat dit tegenwoordig met Pasen ook wordt gedaan… “Lando kreeg eens een fiets van de paashaas”, vertelt Falco. Als Hannes verjaardag is, krijgt ze een chocolade ei.

Oké, we zijn aan het afdwalen… Denk eens wat er buiten gebeurt… in de natuur…

Er groeien bloemetjes. (Hanne) Welke? Paaslelies (Layton) Paasbloemen (Davina) Welke kleur hebben die? Geel (Lara-Nanou) Ja, inderdaad narcissen. Kennen we er nog? Krokus (Yuki)

Wat gebeurt er nog? Dit gaat héél moeizaam…

De bomen krijgen terug blaadjes. (Hanne)

Het is lente. (Toon)

Er komen bloemetjes aan de bomen. (Kyara) Ja, bloesem. Welke kleur heeft de bloesem van onze adoptieboom? Roze. (Youna) Hopelijk krijgen we deze nog te zien maar ik vrees een beetje dat hij in bloei zal staan in de paasvakantie. Dus als je even tijd hebt, passeer eens langs school en bewonder de prachtige Japanse Sierkers die aan de grote poort in bloei zal staan.

Wat groeit er voor de blaadjes aan de takken van de bomen? Kilian weet wat er groeit maar weet niet hoe het heet. Botten. Kilian vindt dit wel heel lachwekkend.

Wat gebeurt er nog meer?

Er komen lieveheersbeestje. (Yana)

De vogels komen. (Kyara)

Het wordt lekker warm. (Yuki)

Layton denkt aan paddenstoelen… oeps, een seizoen mis, Layton! 😉

Lara-Nanou denkt aan de vlinders maar daar is het net nog wat te vroeg voor, vrees ik. De kleuters gaan verder met een heleboel insecten: bijen (Boris), slakken (Genysa), rupsen (Kilian), duizendpoten (Falco) Maar ik zoek eigenlijk niet naar die dieren…

En dan weet Kilian opeens: “De dieren krijgen kindjes!” Ja, inderdaad! Lammetjes (Toon), kalfjes (Youna), veulen (Lara-Nanou), konijn (Tijl), kuikentjes (Yuki) Hanne weet dat de kip kuikentjes krijgt door er op te gaan zitten want zij geeft dan warmte aan de eieren. Hoe heet dat? Broeden (Yuki) Bij de kippen van de oma en opa van Tijl gebeurt dat niet.

Oké, goed zo! Ik denk dat we het meeste wel gezegd hebben. Het was in ieder geval héél moeilijk om de kleuters verder te laten denken dan paaseieren rapen en de paashaas.

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

»

  1. Vandaar dat Tijl mij verbeterde toen ik hem gisteren zei om zijn ‘botten’ aan te doen voor in de tuin. ‘Botten’ groeien aan de bomen mama!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s