Zuivel

Standaard

Hallo bloggertjes,

‘zuivel’ is een woordje dat in onze woordenschat zit. Ik heb uitgelegd wat het wil zeggen en ben nu eens benieuwd wat de kleuters er nog van weten want vandaag gaan we ons beetje verdiepen in de zuivel a.d.h.v. prenten!

Waar hangt de koe aan? “Een melkmachine”, weet Tim nog. Ook een woordje uit de woordenschat… goed, Tim! Waarom hangt de koe aan de melkmachine? “Om melk uit de uier te halen”, vult Tim aan.

Waar gaat de melk dan naartoe? Lara-Nanou denkt naar de melkwinkel maar Floris ziet op de afbeelding dat de melk naar de fabriek gaat. Hoe wordt de melk naar de fabriek gebracht? Met de melkkar, denkt Maya. Valentine denkt aan een ‘camion’ maar Nina herinnert zich nog het prentje uit de woordenschat: “De melkwagen”, verbetert ze.

Wat gebeurt er met de melk in de fabriek? Kaylee weet dat de melk in dozen of flessen gaat. Maar wat gebeurt er nog met melk? Eline denkt dat de melk in een kan gedaan wordt. Dat doen we misschien thuis maar niet in de fabriek. Welke dingen kunnen er gemaakt worden van de melk, help ik hen. Ze kunnen kaas maken (Maya) of pudding (Lara-Nanou). Wat nog? “De melk kan verkocht worden”, vult Lara-Nanou aan. Ja, inderdaad dat ook maar wat kan er nog gemaakt worden van de melk? Niemand weet het…Dus we leren dat ook bijv. yoghurt, boter en ijs gemaakt wordt van melk.

Wat doet de fabriek dan met de dingen die van melk gemaakt zijn? In de kast steken. (Sille) Neen, niet echt, dat zou teveel worden hé! Naar de winkel brengen. (Kaylee)

We kijken naar de laatste afbeelding? Wat staat er op? Dylan denkt dat het te maken heeft met picknicken… Neen, toch niet. Tim ziet kaas, Maya yoghurt. Inderdaad! Hoe noemen we alles wat van melk gemaakt wordt? Wie kent het woordje nog uit de woordenschat? Seth denkt aan een veulen… Neen, da’s ook een nieuw woordje uit de woordenschat maar heeft niets te maken met deze prenten hé. Floris weet dat dit alles ‘zuivel’ heet. Flink, Floris!

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s