Een stamboom… Wat is dat?

Standaard

Hallo bloggertjes,

onderaan in de stamboom… wie staat daar? “Ik”, weet Maya.

Hoe komt dat ik er ben? “Je bent hier met de auto gekomen!” antwoordt Nina 😀 Ja inderdaad, lach ik, maar hoe komt dat ik hier op de wereld ben? “Door geboren te worden”, reageert Kaylee. Hoe komt het dat ik geboren ben? “Doordat je een mama hebt”, vervolgt Kaylee. “En ook een papa”,  vervolledigt Floris.

We gaan dus naar de volgende stap in de stamboom want daar komen mama en papa.  Wie zijn dat? Maxim denkt tweelingen. “Maar neen, onze ouders”, weet Tim.

Bijna iedereen kent de voornaam van mama en papa. Dylan kent de voornamen van zijn ouders niet. Seth weet dan weer enkel de achternaam en Maxim is even de naam van zijn papa vergeten. Maar gelukkig heb ik de stamboom als geheugensteuntje.

We leren dat mama, papa en de kinderen samen een gezin vormen.

Bij Maya is het hier al een beetje “speciaal” want mama en papa zijn gescheiden. Papa woont alleen dus als Maya bij papa is vormen ze samen een éénoudergezin want Maya is dan alleen met één ouder. De mama van Maya heeft een nieuwe partner. Wie is dat dan voor Maya? Maya denkt een nieuwe man, maar dit is uiteraard enkel voor haar mama. “Neen, een nieuwe papa”, helpt Lara-Nanou haar. Inderdaad! Maar daarom zegt Maya niet ‘papa’ tegen hem, we noemen dat een ‘pluspapa’ omdat ze een “extra” papa heeft. En soms zeg je dan gewoon zijn voornaam, dat kies je helemaal zelf.

Hoe komt het nu dat mama en papa op de wereld zijn? “Omdat zij uit hun mama geboren is!” weet Nina. “En uit de papa”, vult Eline aan. Dus die meneer en die mevrouw, wat zijn die dan van jouw mama? “Haar ouders”, weet Kaylee. En wat zijn die van jou? “Ons grootouders”, vervolledigt Lara-Nanou.

Nu wordt het beslist nog moeilijker want welke kleuters kunnen de verbanden leggen naar mama en papa? Ik sta er van verstelt maar enkel Maxim, Jaimie en Dylan kunnen geen verband leggen. Seth weet enkel dat mémé de mama van zijn mama is. Kyano is de mama van zijn papa vergeten. Gelukkig heb ik weer de stambomen en kunnen de kleuters dan weer wel de verbanden leggen.  Maya twijfelt maar begrijpelijk want het is betrekkelijk ingewikkeld want ook de grootouders zijn gescheiden en daar leven twee oma’s samen. Dankzij Maya haar stamboom leren we heel veel nieuwe gezinsvormen kennen! Heel interessant dus!

Bij Lara-Nanou leven ook twee oma’s samen maar toch niet op dezelfde manier want bij Maya leven ze samen als partner en bij Lara-Nanou leeft oma met haar mama samen. Dus ja een ‘overgrootouder’.

Amaai, wat moeilijk! Benieuwd wat ervan blijven hangen is! In ieder geval hebben we een heleboel nieuwe woordjes geleerd: gezin, éénoudergezin, ouders, grootouders, overgrootouders en familie.

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

»

  1. wat heerlijk om de reacties van onze bollekes te kunnen lezen. Maya vertelt niet zoveel thuis ‘nalles goed’ is het meest courante wat ze deelt over school. Ze vindt het allemaal heel leuk maar nog eens spontaan navertellen lijkt haar toch te tijdrovend..

    • Bedankt, Hilde!
      Ja, zo’n blog is interessant als je kleuter niet veel vertelt. Zo kan je dat ‘alles’ een plaats geven! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s