Proefjes met ijs

Standaard

Hallo bloggertjes,

vandaag gaan we als echte wetenschappers proefjes uitvoeren.

Wat heb ik meegebracht? Een potje. (Floris) Ja, maar geen gewoon potje. Waarvoor dient dit potje? Voor ijsblokjes in te stoppen. (Maya) Maar heb ik die ijsblokjes daar ingestopt? Hoe is dat gebeurd? Je hebt er water in gedaan en in de diepvries gestoken. (Kaylee)

Hoe is een diepvries aan de binnenkant? Met ijsblokjes. (Aster) Koud. (Eline) Gewoon koud? Ijskoud. (Kyano) Wat wil ijskoud zeggen? Héél koud. (Floris) Wat gebeurt er met water als het heel, heel koud is? Het wordt hard, je krijgt dan ijsblokjes. (Tim) Ja, inderdaad, maar dat heeft een naam… Smelten. (Eline) Neen, het tegenovergestelde. Bevroren. (Lara-Nanou)

Maar als we nu naar de ijsblokjes kijken, wat is er nu mee aan het gebeuren? Smelten. (Nina) Waarom? Het is hier warm. (Kaylee)

We gaan van start met de proefjes:

Proef 1: We leggen een ijsblokje op ons hand. Wat gaat er gebeuren?

Alle kleuters denken dat het ijsblokje gaat smelten. Wat is weer ‘smelten’? Bevroren. (Seth) Neen, net omgekeerd. Water worden. (Aster) Waarom denken jullie allemaal dat het ijsblokje gaat smelten? Omdat het hier warm is. (Fiebe) Omdat ons hand warm is. (Valentine) Hoe zie je dat het ijsblokje aan het smelten is. Omdat er water aan het vallen is. (Lara-Nanou)

Proef 2: Ijsblokjes in een beker water… Blijven de ijsblokjes drijven of gaan ze zinken?

Wat is drijven?  Boven water blijven. (Nina) Wat is zinken? Iets dat in het water diep is. (Allysa) Ongeveer de helft van de klas denkt dat de ijsblokjes zullen zinken, den andere helft denkt dat ze blijven drijven. De ijsblokjes blijven drijven, weet Kyano ons te vertellen. Waar zie je soms nog ijsblokjes in drijven? In cola. (Eline) Inderdaad, dat had een goede leidraad kunnen zijn.

Proef 3: Kunnen we met een rietje een gat in een ijsblokje blazen?

Weer denkt ongeveer de helft dat er een gat in zal komen, de andere helft denkt van niet. En ja hoor, Fiebe blaast met het rietje een gat in het ijsblokje. Waarom is er nu een gat in het ijsblokje gekomen? Omdat het rietje rond is. (Aster) Neen, want als ik het rietje er gewoon op hou, komt er geen gat in, stellen we vast. Omdat de lucht warm is. (Seth) Ja, inderdaad, want als we in ons hand blazen voelt dit warm aan, merken we op.

Proef 4: Als ik een ijzeren sleutel op een ijsblokje leg, zal deze sleutel daar in zakken?

Iedereen, behalve Valentine en Fiebe,  denkt dat de sleutel in het ijsblokje zal zakken. En inderdaad, na enkele seconden ziet Tim de afdruk van de sleutel in het ijsblokje. Dus ja, hij zakt er in. Maar waarom… eerlijk gezegd, ik heb geen idee. Ik heb het internet geraadpleegd maar niet terug gevonden dus wie het weet, mag het me zeker laten weten! 😉

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s