Zuivel

Standaard

Hallo bloggertjes,

wat is er gemaakt van melk? kaas (Zowé), chocomelk (Zeno), yoghurt (Alexandre), vanillepudding (Noa). Paulien denkt aan een banaan en Seth aan chocolade. Beide zijn uiteraard niet gemaakt van melk. Amaris denkt aan pannenkoeken… Ja, je hebt ook melk nodig maar niet enkel melk.

Van waar komt de melk? Cedric weet het niet, Jesse helpt: van de koe.

Waar zit de melk bij de koe? in zijn buik (Larissa), in de buidel (Zowé)… Noa weet dat het de uier is.

Hoe komt het dan in ons glas? Paulien denkt dat we het van de uier in ons glas gieten. Dat gaat natuurlijk niet want als we even rondvragen, merken we dat er bij niemand thuis een koe rondloopt. 😉

Hoe komt het dan dat we toch melk hebben? Uit de fabriek. (Manon) Maar de koeien staan niet in de fabriek dus we moeten even terugkeren… Hoe geraakt de melk van de koe tot in de fabriek? Met de melkwagen. (Cécile) Inderdaad, maar de koeien zitten ook niet in de melkwagen dus hoe geraakt de melk “uit” de koe?

We gaan terug naar het begin: de melk zit in de uier. Wat moet er dan gebeuren? De boer moet melken. (Seth, Miel) Hoe doet de boer dat? Hij trekt aan de uiers. (Manon) Maar we hebben geleerd dat de meeste boeren dat niet meer zo doen. Hoe doen ze dat dan wel? Paulien weet het niet meer maar Lena helpt haar: met de melkmachine.

Wat doet de boer dan met de melk die in de grote vaten zit? Dan komt de  vrachtwagen (Alexandre). Neen, de melkwagen, verbetert Manon.

Waar rijdt de melkwagen dan naartoe? Naar de boerderij (Amaris), naar de koeien (Noa), naar de winkel (Ashly) … bijna… naar de fabriek. (Zeno)

Wat maken ze dan in de fabriek met de melk? Melkflessen om te drinken (Cécile), boter (Miel), yoghurt (Amaris), vanillepudding (Alexandre), chocomelk (Lena), kaas (Margot).

Wat zie je hier op die prent ook op de aardbeien? Slagroom. (Amaris)  Milkshake, verse kaas… wordt allemaal gemaakt van melk. Geitenkaas. (Cécile). Ja, inderdaad, ook van melk. Maar deze kaas wordt dan van geitenmelk gemaakt. En zo hebben we – dankzij Céciles opmerking – nog iets extra bijgeleerd!

En dat alles samen heeft een naam: zuivel(producten). Een nieuw woordje voor aan onze woordenlijn.

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

»

  1. Het is Alexandre bijgebleven… Hij vertelt constant over zuivelproducten. Leuk die ‘geleerde’ woorden uit die kleuters! Dankjewel juf Bérénice voor zo’n taalontwikkeling van ons prutskes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s