Nieuw thema: de herfst

Standaard

Hallo bloggertjes,

vandaag leiden we ons nieuw thema, de herfst, in met een leergesprek.

Wie kent ons nieuw thema? Over de herfst. (Seth)

Nu is het herfst maar een maand geleden was het nog geen herfst, wat wel? Zomer. (Cécile) Wie weet wat er voor de zomer kwam? Lena denkt de winter maar er komt nog iets tussen. De lente! Inderdaad, Manon.

Winter, zomer, lente, herfst… hoe noemen we dat? Een seizoen. (Cécile)

We veranderen vandaag ons seizoenskalender want Seth merkt op dat die nog op de zomer staat en het is al herfst sinds 21 september, dus vorige maand. Febe helpt om de speld op het juiste prentje te hangen.

Wie weet wat we zien veranderen in de herfst? Dan vallen de blaadjes af. (Manon) Maar er gebeurt nog iets daarvoor… Er is wind. (Zowé) Wat nog? Ze worden oranje… ze krijgen een ander kleur. (Seth) Bijvoorbeeld oranje, zoals Seth zegt want oranje is een herfstkleur.

Wat is nog een herfstkleur? Rood (Miel), geel (Dylan), bruin (Alexandre) Welke kleur hebben de blaadjes normaal? Groen. (Larissa) Sommige bomen verkleuren heel snel, anderen blijven wat langer groen en sommigen zijn al kaal. Dat zullen we morgen wel merken in het bos.

Wat is er nog typisch voor de herfst? Paddenstoelen groeien. (Miel) Wat nog? Ik heb al veel kinderen dat zien oprapen… en al teruggevonden in de klas… Kastanjes. (Oona) Inderdaad, sommige bomen krijgen vruchten.

Wat nog? Bloemetjes. (Amaris) Er zijn inderdaad herfstbloemen maar bloemen is eerder typisch voor de lente.

Iets anders? Appels. (Noa) Ja, rijpe appels worden geplukt in de herfst. Wat nog? Nootjes. (Seth) Bolsters. (Cécile) Bij wat hoort dat? Bij de kastanje. (Cécile) Dennenappels. (Cécile) Peren (Seth)

In het bos zitten er ook dieren. Kent er iemand een dier dat in het bos woont? Hertjes. (Alexandre) Een egel. (Manon) Miel heeft drie egels als huisdier. Ze wonen in zijn houtschuurtje.

Welke dieren nog? Een eekhoorn. (Margot) Een uil. (Noa) Een konijn. (Lena) Een vos. (Dylan)

Op een prent staan twee bosdieren die we nog niet gezegd hebben. Welke? Amaris denkt een wolf, Dylan een stinkdier maar het is een das, weet Miel. En ook een everzwijn, merkt Manon op.

Sommige dieren houden een winterslaap en slapen de hele winter door. Andere dieren leggen een wintervoorraad aan. Wat is dat? Cécile denkt dat ze dan op zoek gaan naar gras, Amaris denkt dat ze eitjes zoeken, maar Manon weet dat ze eten zoeken voor in de winter. Inderdaad, dat doen ze nu want in de winter is de grond soms bevroren of ligt er sneeuw en dan vinden de dieren geen eten meer dus ze leggen dat nu op een plekje.

We hebben tot slot al enkele nieuwe woorden voor op onze woordenlijn. Cedric ziet een paddenstoel maar dat zou té gemakkelijk zijn. Het is  vliegenzwam, weet Manon. Cécile herkent het prentje van de  ‘winterslaap’ en Manon kent het woordje  ‘wintervoorraad’ nog.  We bekijken ook de delen van de boom: de wortels (Oona), de boomstam (Miel)… inderdaad de stam, de takken (Alexandre) en tot slot de kruin, maar dat moeilijk woordje kent niemand. We bekijken de stam van dichtbij en we zien hout, denkt Seth… maar ik zoek naar iets anders… Schors, weet Cécile. We leren ook dat we de “lijntjes” op een blad kunnen vergelijken met de aderen op ons hand maar bij een blad heet dat geen aderen. Weet iemand de naam? “Hormonen!” 😀 probeert Cécile. Neen, een blad heeft nerven. Alle blaadjes hebben een andere vorm dus we kijken nog even naar de rand en zien dat de rand van één blaadje op stekels lijkt volgens Seth en een zaag volgens Cécile. Daarom noemen we die bladrand gezaagd.  We zien nog een blad dat gekarteld is… zoals een kartelschaar, reageert Cécile. Inderdaad!

De nieuwe woordjes van vandaag vullen we de komende twee weken zeker nog aan. Onze kleuters zullen echte herfstkenners worden! 😉

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s