Kikker en het vogeltje

Standaard

Hallo bloggertjes,

het tweede boek in ons Kikkerthema wordt ‘Kikker en het vogeltje’. Dit thema snijdt een moeilijk thema voor kleuters aan, namelijk de dood. Kikker vindt in het bos een dood vogeltje en dat gaat hij samen met zijn vrienden begraven. Ze zijn op het moment dat dit gebeurt heel verdrietig maar even later krijgt Kikker toch zin om te spelen want het leven is mooi, vindt hij.

Aangezien de laatste weken het thema ‘dood’ in het kringgesprek wel vaker aan bod kwam – en het héél stil werd tijdens het trieste deel in het verhaal –  vond ik het wel passend om na het verhaal de kleuters even aan het woord te laten. Wie heeft al eens met ‘de dood’ te maken gehad? Wat is er gebeurd? Hoe voelde hij/zij zich dan? Hoe gaan we verder?

Cécile haar opa is dood gegaan omdat hij te veel sigaretten heeft gerookt. Hij is daar ziek van geworden. Ze hebben haar opa verbrand en in een mooie pot gedaan. De laatste keer dat haar opa in het ziekenhuis lag, heeft Cécile een mooi schilderij voor haar opa gemaakt.

Oona haar opa is gestorven en is ook verbrand en zit in een pot. Ze heeft toen voor haar opa een mooi hartjesbloemetje gemaakt.

Amaris haar papie is dood. Hij is begraven. Amaris heeft dan eens bloemetjes meegebracht naar het graf.

Alexandre heeft het jammer genoeg nog niet zo lang geleden meegemaakt. Er was een botsing en Ruth is gestorven. Ze hebben Ruth begraven. Hij is al één keer geweest en hij heeft dan een tekening gemaakt en een hartje met pareltjes.

Zowé haar oma is begraven. Ze is al veel naar  het kerkhof geweest.

Paulien was heel erg verdrietig als Batman, haar poes, gestorven is. Bij Gizmo was ze niet zo verdrietig omdat ze dat toen nog niet wist. Ze zijn naar de dierenarts gegaan en Batman heeft een spuitje gekregen en toen is hij dood gegaan door te slapen. Batman was superziek.

Bij Lena is de klasvogel dood gegaan en haar pépé. Bij pépé is dat heel lang geleden maar bij de klasvogel was ze heel erg verdrietig.

Bij Noa is Pluisje en Bejoux gestorven. De mama van Noa heeft ze begraven en soms gaat ze eens kijken naar het graf.

Bij Larissa is Blacky gestorven en ze is er mee naar de dierenarts gegaan. Het is al lang geleden.

Miel, Ashly, Febe, Zeno, Dylan, Cedric, Margot, Jesse,  Seth en Manon hebben het zelf van dichtbij nog niet meegemaakt.

Als mensen sterven zijn we triest, weet Seth. In het verhaal vraagt Kikker of zij ook dood zullen gaan. Maar Haas weet het eigenlijk niet maar hij weet wel dat ze allemaal ooit dood gaan als ze oud of ziek zijn. Inderdaad oma’s en opa’s die al heel oud zijn maar ik leg ook uit dat heel zieke mensen ook dood kunnen gaan, zoals de opa van Cécile. Maar als wij een beetje ziek zijn, gaan wij niet dood daaraan. “Alleen als we SUPERERG ziek zijn”, reageert Miel. Soms kan het ook zijn dat er een ongeluk gebeurt en dat het zo erg is dat we ook dood gaan… “Ja, zoals Ruth,” vult Alexandre aan.

Het verhaal leert ons dat we op het moment en een tijdje nadien ons triest kunnen voelen. Maar blijven we heel de tijd triestig? “Neen”, reageren de kleuters. Inderdaad, want bij Kikker was dat ook. Hij was eerst triest en dan zei hij plots: “Het leven is prachtig!” Wat wil dat zeggen? Het leven is mooi. (Cécile) Ja, inderdaad we doen leuke dingen in ons leven… “Ja, in Centerparcs is het ook leuk…” “En in de Efteling…” “Of spelen…”

En op deze eenvoudige manier uiten onze kleuters hoe mooi het leven in hun ogen is…

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

»

  1. Bedankt juf Bérénice voor de prachtige inbreng bij ons verdriet! Alexandre heeft er superveel aan gehad en zei me vandaag nog heel spontaan… Mama, je zal niet altijd verdriet blijven hebben hoor! Dat is zo…

  2. Cécile vraagt zich af waarom oude mensen moeten sterven. Ik heb uitgelegd dat het hart zo oud is dat het te moe wordt om te kloppen. Oude mensen vallen in een lange diepe slaap om nooit meer wakker te worden. ;o)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s