Van kikkerdril tot kikker

Standaard

Hallo bloggertjes,

vanmorgen leren we dat kleine kikkertjes niet op dezelfde manier geboren wordt als babytjes.

Wie denkt te weten hoe kikkertjes geboren worden? Eerst zijn ze klein. (Dylan) Ze komen uit een ei. (Noa) Niet één eitje… mama-kikker legt zo’n 2500 eitjes. “Wowwwww!!!!” Niemand weet hoe dat heet… want bij kikkers zeggen we niet gewoon eitjes… we spreken van kikkerdril.

Een babytje zit negen maanden in de buik van mama – ik toon dat even op onze kalender – maar bij een kikker duurt het maar 3 weken. We spreken dan van kikkervisjes, weet Cécile. Omdat ze er uit zien als visjes en ze ademen zoals visjes. Maar een volwassen kikker die ademt niet zoals een vis want die kan je ook uit het water zien. Heeft iemand al eens ergens een kikker gezien?  Oona zag al eens een kikker in het gras, Miel en Cécile in de struiken, Dylan en Seth bij mémé op de stenen, Alexandre tussen de stenen en Zeno heeft er vroeger ook eens eentje gezien maar hij weet niet meer waar.

Cécile heeft al eens kikkervisjes in een klein potje gestoken en Lena haar oma heeft ook kikkervisjes in haar vijver.

Die kikkervisjes hebben ook een naam… het heeft te maken met hun kopje. Seth vindt dat zijn hoofd nat is en Cécile vindt dat zijn hoofd dik is… inderdaad, daarom noemen we deze kikkervisjes dikkopjes.

Wat gebeurt er nadien met de kikkervisjes? Ze worden groter en groter en groter. (Zeno) Ze krijgen pootjes. (Seth) Inderdaad, eerst de voor- en dan de achterpootjes. De kieuwen zijn dan weg… ze kunnen gewoon ademen zoals wij.

En dan gebeurt er nog iets… Zijn staartje gaat weg. (Zowé)

Wie weet wat dikkopjes eten? Dylan denkt dat dikkopjes vliegjes eten maar Zeno weet dat zij plantjes in het water eten.  Wat eten de volwassen kikkers? Normaal zou iedereen het moeten weten want we hebben dinsdag een leuk tikspelletje in de zaal gespeeld waardoor we allemaal weten wat kikkers graag eten. Ashly weet het niet meer maar Amaris herinnert het zich wel nog: “Vliegjes!” Inderdaad, kikkervisjes zijn planteneters en kikkers zijn vleeseters.

Vier nieuwe woordjes voor aan onze woordenlijn: kikkerdril, kikkervisjes, dikkopjes, kieuwen.

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Eén reactie »

  1. Cécile haar kikkervisjes zijn kikkertjes geworden in een bakje op het terras, maar op een dag waren ze verdwenen. We verdenken stiekem de poezen … maar hopelijk trokken ze op avontuur!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s