Georges Seurat

Standaard

Hallo bloggertjes,

bijna elke dag ga ik vertellen over een andere kunstenaar. We gaan de naam van die kunstenaar leren zodat als het tentoonstelling is, elke kleuter aan mama en papa uitleg kan geven.

 

De eerste kunstenaar werkt met verf maar hij maakt zijn schilderijen op een speciale manier: hij zet stippen.

Ik toon een detail uit een kunstwerk. Wat zien we in het kunstwerk? “Een meneer”, zijn alle kleuters het eens.

Een heel schilderij maken met stippen heeft een speciale naam, die techniek heet ‘pointillisme’. Een heel moeilijke naam!

In Frankrijk woonde een kunstenaar die zijn schilderijen maakte door puntjes te zetten… pointillisme. Die meneer heette Seurat.

 

We gaan de twee schilderijen van Seurat eens goed bekijken.

Un dimanche après-midi à l'île La Grand eJatte

 

 

 

 

 

 

 

Wat zien we op het eerste schilderij? Alle kleuters moeten meedoen, ook de kleuters die we anders niet zoveel horen,  want ik vraag enkel het schilderij te bekijken en dat is niet zo moeilijk…

Een meneer die zit (Dylan) een mevrouw die zit (Margot) kinderen die spelen (Seth) een mevrouw met een kind (Jesse) een bootje in de verte (Noa) een zee (Amaris) een hond (Alexandre) bomen (Miel) een mevrouw die een hoed aan heeft (Oona)

Welke kleren dragen die vrouwen? Dragen wij zo kleren? “Een Turks kleed” (Cécile) Waarom denk je dat? “Omdat Turken allemaal stoffen aan elkaar hebben.” Ik begrijp wat Cécile bedoelt… Wat is er zo speciaal aan die rokken? “Lange rokken”, neemt Seth goed waar.

Wat dragen die mensen nog wat wij eigenlijk niet dragen? Een hoed (Larissa) een parasol (Manon)

Denk je dat Seurat zijn schilderij nu heeft gemaakt of heel lang geleden? Iedereen is het erover eens: heel lang geleden. En waarom denken jullie dat? “Omdat wij zo geen kleren dragen”, merkt Cécile correct op.

We bekijken nog een ander schilderij van Seurat. Wat staat er hierop afgebeeld? Waarover gaat dit schilderij?

Le Cirque

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over sprookjes (Oona) het circus (Alexandre) Inderdaad, over het circus. Hoe heeft Alexandre dit gezien? Wat zie je op het schilderij? “Een paard”, heeft Margot goed opgemerkt. En wie zit er op dat paard? Iemand van ballet. (Dylan) Inderdaad, een soort ballerina.

Wij gaan vandaag aan de creatafel een kunstwerk maken zoals Seurat dat deed… hoe heette dat ook alweer? “Pointillisme” weet Cécile nog.

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s