Breughel

Standaard

Hallo bloggertjes,

vandaag zetten we onze kunstweek verder met een kunstwerk van eigen bodem: “De val van Icarus”, een meesterwerk naar de hand van één van onze gekendste Vlaamse kunstenaars, nl. Pieter Breughel.

De Val van Icarus

Aan dit prachtige kunstwerk hangt een legende vast en dit wil ik de kleuters niet onthouden (al heb ik het een beetje anders – eenvoudiger – verteld als hieronder beschreven).Voor de mama’s en papa’s die dit verhaal even vergeten zijn:

Icarus was de zoon van de geniale Daedalus.

Daedalus is de geniale ontwerper van het beroemde labyrint op Kreta. Hij ontwierp het labyrint in opdracht van koning Minos. In het labyrint woonde de gevreesde minotaurus, half mens, half stier. Het moordlustige beest woonde daar omdat koning Minos hem ergens anders niet onder durfde te brengen.

Daedalus hielp de held Theseus om de minotaurus te doden, hij bedacht het plan om de geliefde van Theseus, Ariadne, een rode draad te geven. Theseus doodde de minotaurus en kon dankzij de rode draad de weg terugvinden uit het labyrint. Uiteraard kwam Daedalus hier niet ongestraft mee weg.

Samen met zijn zoon Icarus werd hij opgesloten in het labyrint. De slimme Daedalus bedacht ook hiervoor een plan, hij maakte voor hem en voor zijn zoon vleugels van hout en veren. De veren plakte hij op het houten raamwerk door was te verwarmen en de vleugels er aan vast te plakken. Vooraf waarschuwde hij Icarus om niet te laag, noch te hoog te vliegen.

Het plan liep gesmeerd, vader en zoon vlogen naar de hemel toe. Icarus werd echter overmoedig, en vloog steeds hoger. Daedalus waarschuwde hem voor het gevaar van de zon, Icarus wilde echter niet luisteren. Dit werd zijn noodlot, doordat hij steeds hoger vloog, kreeg de zon steeds meer kracht, waardoor de was begon te smelten. De vleugels braken af en Icarus stortte zijn dood tegemoet.

Icarus kwam terecht in de zee die tegenwoordig de Icarische Zee genoemd wordt.

De kleuters zijn natuurlijk diep onder de indruk van het verhaal.

We zoeken Icarus op het schilderij want ondanks dit schilderij de titel “De val van Icarus” meekreeg, moet je heeeeeel goed kijken om Icarus te vinden. Het duurt een tijdje vooraleer het iedereen gelukt is maar dan mag Lena hem komen aanwijzen… Inderdaad, Icarus ligt spartelend in het water.

Dus vandaag was het kunst met een grote K want ook de Griekse mythologie kwam een kijkje achter de hoek nemen! 😉

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s