Ontdekking 15: Magneten

Standaard

Hallo bloggertjes,

vandaag een nieuwe ontdekking om de week te starten.

We hebben een flesje waar nagels, schroeven en paperclips in zitten. Dit alles moet er uit maar we mogen het flesje niet omdraaien. Hoe gaan we dat doen?

Met ons vingers. (Ashly) Lukt niet want onze vingers zijn niet lang genoeg.

We moeten er nog iets extra voor gebruiken. Wat? Cécile denkt aan een pincet maar ik heb geen pincet en het is echt wel iets wat de kleuters al gebruikt hebben in het experimenteerhoekje. Manon denkt aan een tang. Maar ook de tang is niet lang genoeg.

Zowé denkt in de goeie richting hoor ik aan haar beschrijving  maar ze kent de naam niet van het voorwerp. Seth en Miel verwoorden tegelijkertijd “een magneet”.

Oké, we nemen de proef op de som. Zowé probeert maar het lukt niet echt, Larissa probeert ook maar houdt de magneetstok verkeerd vast. Dan schiet Seth ter hulp en haalt de de dingetjes uit het flesje zonder het aan te raken. “Ohhhhhhhh!” klinkt het. Ik toon het nog eens voor en de kleuters zien dat ik de dingetjes zelf kan aantrekken zonder ze aan te raken. “Wowwwww!” “Cool, da’s net een tovertruc!” reageert Dylan enthousiast. “Dat komt omdat de dingetjes van ijzer zijn”, legt Cécile het fenomeen uit.

Raar, de magneetstokjes, magneetballetjes en ijzeren spulletjes zitten al zo lang in het experimenteerhoekje maar nog niemand heeft dit opgemerkt! 😉

We doen nog een tweede proef met magneten. Papier, karton, plastic, stof, hout en metaal heb ik hiervoor nodig. Ik leg de magneet onder één van bovengenoemde materialen. Kan ik de magneet opheffen wanneer deze materie tussen de magneet en de magneetstok zit? Natuurlijk proberen we dit uit want anders zou het geen proef zijn.

Alexandre bijt de spits af. Hij kiest een lapje stof. Zou het lukken? “Ja en neen” horen we. Alexandre neemt de proef op de som en we zien dat het lukt. Als we de stof echter opplooien, lukt het niet meer want dat is te dik.

Zeno kiest een plastic plaat uit. Zal het lukken, Zeno? “Ik denk van wel!” is zijn antwoord. En inderdaad!

Dylan kiest een blad papier en is ervan overtuigd dat dit zal lukken. En weer geslaagd!

Manon kiest de houten plaat. Manon denkt dat het zal lukken maar toch niet, moeten we vaststellen. Waarom lukt het niet? Dik (Alexandre) Hard (Seth) Zwaar (Cécile)

Larissa gaat voor het karton. Wat denk je, Larissa? “Het gaat gaan!” Het lukt slechts een klein beetje, de magneet en het karton kunnen niet volledig de lucht in.

Het laatste is de metalen plaat. Ashly denkt dat het zal lukken. Maar neen, helemaal niet. Waarom niet? Het is véél te zwaar.

We testen nog even uit op ijzeren dingen dat de magneetstok het ijzeren voorwerp niet kan optillen als het te zwaar is maar je voelt wel dat ijzer magnetisch is.

Tot slot doen we nog een trucje met de magneet. We kunnen de magneet van de ene naar de andere kant van de metalen plaat laten schuiven zonder ze aan te raken.

In de keuzehoeken kunnen we deze week de magneetproef doen: welke dingen zijn magnetisch – teken een smilie – en welke dingen niet (we tekenen niets).

Veel plezier!

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s