Ontdekking 19: “Fotograaf voor één middag”

Standaard

Hallo bloggertjes,

wie neemt er foto’s? Een fotograaf (Alexandre) mama’s of papa’s (Amaris) of mémé’s en pépé’s (Zowé) of oma’s en opa’s (Lena) “juffrouws” of meesters (Dylan)

Wie van de kleuters heeft er al eens helemaal alleen een foto genomen? Manon, Alexandre, Amaris, Oona, Ashly, Miel, Zeno, Cécile, Seth en Dylan hebben dit al eens gedaan. “Ja, ik heb een eigen fototoestel!”, reageren Manon en Oona enthousiast. Seth heeft al eens Dylan en mama die op tafel zat samen met allemaal vrienden op zijn broer en zus hun verjaardag gefotografeerd.

Wat fotograferen mensen? Kindjes (Lena) Iets grappigs (Oona)

Waarom maken ze foto’s? Ze trekken foto’s als ze iets moois vinden. (Manon) Omdat ze iemand graag zien. (Manon) Als je groot bent, kan je je nog eens herinneren van toen je klein was. (Cécile) Om het op Facebook te zetten. (Seth) Om naar iemand door te sturen. (Zeno) Als er iemand dood gaat, heb je dan nog een foto van die. (Cécile)

Waar trekken mensen foto’s? In andere landen (Miel) In Frankrijk (Oona) Wat doe je dan? We zijn op reis. (Noa) Waarom neem je dan die foto’s op reis? Omdat je dat nooit meer gaat zien. (Alexandre)

Wij gaan vanmiddag fotograaf zijn. Je kiest zelf iets uit waar je graag een foto van wil nemen. Je fotografeert helemaal zelf. Nadien gaan we naar de computer om te kijken of de foto wel scherp is. Wat is dat ‘scherp’? Mooi schoon. (Seth) Of je de foto goed kan zien. (Manon)

Inderdaad, hij mag niet troebel of bewogen zijn. De fotografen brengen er dan een beetje meer kleur in of maken die zwart-wit. Wat wil dat zeggen? Dat de foto grijs is. (Manon) De fotograaf kan ook kiezen om de foto sepia te maken. Dan lijkt hij heel oud omdat hij zowat lichtbruin is. Maar je kan ook gewoon de foto in kleur bewaren.

Ene keer in de hoeken gaan enkele kleuters aan de slag. Ze kiezen zelf het onderwerp uit, nemen zelfstandig de foto en bewerken de foto naar eigen ‘goesting’ (zwart-wit, sepia, kleuren verbeteren, helder of donker maken, uitsnijden,…)

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s