We starten met het thema ‘Milieu’

Standaard

Hallo bloggertjes,

wie kent ons nieuw thema? “Milieu”, weet Miel.

Wat heeft er met ‘milieu’ te maken? Waar denk je aan bij ‘milieu’?

Afval (Lena) Wat moeten we doen met afval? In de vuilbak gooien. (Amaris) Of naar het containerpark brengen. (Cécile) Wat is het containerpark? Waar je oude of kapotte spullen naartoe kan brengen. (Manon) Inderdaad maar eigenlijk is het containerpark vooral voor kapotte dingen. Wat doen we dan met oude spullen? Soms bewaren we die gewoon. (Manon)  Ja, dat kan maar dan zijn we er niet echt iets mee hé. Je kan het verkopen. (Alexandre) Waar? Op de rommelmarkt. (Paulien) Bij je huis. (Seth) Manon is al eens bij haar buur gaan kopen. Maar er zijn ook mensen die hun oude spullen naar de Kringwinkel brengen. Maar daar hebben we het later nog over.

Waar denken we nog aan?

Wat is eigenlijk het milieu? De natuur. (Cécile) Ja, daarom moeten we het afval opruimen want we moeten zorg dragen voor het milieu. Wat heeft er nog met de natuur te maken? We kunnen zaaien. (Alexandre)

Wat nog?

Zo weinig mogelijk benzine gebruiken. (Seth)

Cécile wist ons nog te vertellen dat haar pappie eens in een arm land was waar er mensen waren die iets maakten van afval. Ja, inderdaad. Misschien eens vragen aan je opa of we dit eens mogen bekijken.

Na de speeltijd leg ik nog even uit dat we gaan proberen “afvalarm” naar de klas te komen. Het heeft te maken met wat belangrijk is voor het milieu. Moeten we dan veel afval meebrengen als we moeten zorg dragen voor het milieu? “Neen, minder afval meebrengen”, leidt Seth er uit af.

Achteraf bekijken we een kort filmfragment over een klas die afvalarm wil worden. Hoe deden ze dat? Elk kind had een drinkfles, boterham- en koekjesdoos mee.

Nadien bekijken we eens de inhoud van alle boekentassen. Twee kleuters waren al helemaal afvalarm! Meer dan de helft was al echt op goeie weg en enkele kleuters zullen mama of papa moeten aanporren mee te doen. Vanaf donderdag gaan we echt van start!

De kleuters zien het alvast helemaal zitten! Hopelijk jullie ook…

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s