Sorteren en recycleren

Standaard

Hallo bloggertjes,

in de gemeente heb ik een milieutas uitgeleend. Deze is de leidraad om het afval – dat gevraagd werd mee te brengen – te sorteren.

In de milieutas zitten 5 containers. Er zijn 3 blauwe containers. Wat zou er in die blauwe containers zitten? Flessen (Larissa) blauwe flessen (Amaris) brikjes (Margot) Ja, maar welk soort afval is dit, in welke vuilbak hoort dit? Bij PMD (Lena)

Ik pak de container van het drankkarton er uit. We bekijken hoe de brikjes worden gerecycleerd. In verschillende zakjes zien we wat ervan overblijft: plastic van de buitenkant, papierpulp en aluminiumkorreltjes. Van de papierpulp maken ze dan weer andere dingen zoals papieren bruine enveloppes. “Of zo zakjes van stokbrood”, reageert Miel. Oona en Lena hebben iets mee dat bij het drankkarton hoort. Wat is drankkarton nu weer? Brikjes. (Seth)

Ik pak een tweede container. Hoort ook bij de pmd-vuilbak, weet Zowé. Wat zit er in? Plastic flessen. (Cécile) Ook flacons, zoals van shampoo, leg ik uit. We kijken weer wat er overblijft na het recycleren: doorzichtig plastic van de flessen en gekleurd plastic van de flacons. En met dit gerecycleerd plastiek worden er bvb. plastic buizen, stofjes en tapijt gemaakt. “Amaai, maken ze dat van die flessen? Waw!” is Céciles reactie. Margot, Cécile en Cedric hebben flessen mee die bij deze pmd-container horen.

Nog een laatste container bij welke vuilbak? Pmd (Febe) Welk onderdeel van de pmd hebben we nog niet besproken? Blikjes (Dylan) Wat wil de ‘m’ zeggen van pmd… we hebben dit al geleerd. Metaal (Amaris) We bekijken weer hoe het gerecycleerd wordt en leren dat blikjes na het recyclageproces  gewoon weer blikjes worden. Cécile heeft weer spullen mee die ze kan sorteren.

Welke container is er nog over? Glas (Cedric) Waar moeten wij het glas naartoe brengen? De glascontainer (Paulien) Wat doen ze weer met het glas ook? Wassen (Febe) Wat hoor je als het glas in de container gegooid wordt? Krakken (Dylan) De glasscherven worden gesmolten. Wat maken ze dan met het gesmolten glas? Weer glas. (Alexandre)

Welk is de laatste container? Karton (Larissa) Wat gebeurt er met het karton want dat weten we al een beetje toen we het brik besproken hebben? Het wordt allemaal gewassen en in kleine stukjes gedaan. (Miel) Ze maken daar papierpulp van… zoals papier-maché. En dan krijg je gerecycleerd papier. Ze maken er doosjes van en gerecycleerd papier. De kleuters denken dat dit even wit is als het gewone papier dat we gebruiken in de klas. Maar als we gerecycleerd papier naast een wit blad houden, zien we duidelijk het verschil. Cécile, Ashly en Oona hebben afval mee dat bij de papier- en kartoncontainer hoort.

Wat is nu het slechtste dat we gezien hebben om te recycleren? “De brikjes”, reageren de meeste kleuters. Ja, en wat van de brikjes? “De aluminiumfolie!” Inderdaad en daarom vragen we op school ook om geen boterhammen in aluminiumfolie te steken omdat dit zéér slecht is voor het milieu.

Als laatste heeft Amaris nog afval mee om te sorteren maar jammer genoeg hoort dit niet in één van de vijf containers… dit wordt afval voor het containerpark. “Ja, dat had ze vrijdag moeten meenemen toen we naar het containerpark gingen”, reageert Alexandre. Inderdaad maar Amaris zal dit beslist ook kunnen doen met mama en papa.

Tot slot wordt al het meegebrachte vuilnis in de juiste vuilbakken op school gesorteerd.

Ziezo, we zijn weer een beetje milieubewuster geworden.

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s