Drijven of zinken

Standaard

Hallo bloggertjes,

op het werkblaadje staan er 2 boten op een andere manier afgebeeld. Wat gebeurt er met de linkse boot? Hij drijft op het water (Alexandre) Wat gebeurt er met de rechtse boot? Hij is scheef (Zowé) Hoe heet dat dan? Zinken (Jesse) Wat wil dat zeggen als de boot drijft? Hij blijft op het water (Alexandre) Wat wil het zeggen als een boot zinkt? Hij gaat in het water (Dylan) Allebei de boten zijn in het water… Hij gaat onder het water (Lena) Inderdaad, hij zakt naar de bodem. Manon heeft met haar papa ook eens een boot gezien die vast zat.

We gaan eens kijken wat er gebeurt met de spulletjes.

Wat gebeurt er met de kurk? Drijven (Noa) Juist!

Met de knikker? Zinken (Zowé) Juist!

Wat met de spons? Drijven (Manon) Juist! We ontdekken wel dat als de spons nat is, deze gaat zinken. Waarom? Omdat die vol met water zit. (Manon)

Wat zal er gebeuren met de cent? Zinken (Margot) Juist!

En met het propje papier? Zinken (Lena) Neen, hij blijft drijven maar Lena was niet helemaal fout want wat gebeurt er als die nat is? Zinken, ontdekken we.

Wat gaat er gebeuren met het potlood? Zinken (Zeno) Neen, toch niet, hij blijft drijven. Waarom? Jesse denkt omdat ie nat is, maar Seth weet dat het potlood blijft drijven omdat dit hout is en een boomstam is ook hout en blijft ook drijven. Zeer goed!

Wat zal er gebeuren met de steen? Zinken (Seth) Juist! Waarom? Omdat hij zwaar is. (Oona)

Wat gaat er met het potje gebeuren? Drijven (Oona) Juist! Wat zou er nu gebeuren als ik water in het potje doe? Zinken! We zijn het allemaal eens. Waarom? Omdat hij zwaarder en zwaarder wordt. (Miel)

We hebben nog twee lepels over. Wat gebeurt er met de ijzeren lepel? Drijven (Ashly) Neen toch niet… Waarom niet? Omdat hij zwaar is (Seth)

Wat gaat er gebeuren met de houten lepel? Drijven (Cedric) Juist! Hij is ook hout zoals het potlood. (Alexandre)

Oké, de kleuters mogen hier vandaag en in de loop van volgende week nog mee experimenteren. En natuurlijk het bijhorende werkblaadje erbij oplossen.

Groetjes, juf Bérénice

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s