Leergesprek: Dieren in de winter

Standaard

Hallo bloggertjes,

we weten nu dat het winter is. Wat is het belangrijkste kenmerk van de winter? Sneeuw (Samantha) neen, toch niet want kijk het is winter en het sneeuwt niet… Koud (Febe)

Wat doen wij in de winter om te zorgen dat we het lekker warm hebben?

Binnen blijven (Arno) warme kleren (Fleur) jas en sjaal (Yosa) aan de kachel zitten (Brend) lekkere warme wanten aandoen (Anna) warme kousen (Issa) warme chocomelk (Arno) warme thee drinken (Roman)

De dieren wonen buiten en wij niet. Wij hebben een huis om het lekker warm te hebben. Hoe kunnen de dieren buiten in de kou overleven?
Sommige dieren hebben een lekker warme vacht (Jens) sommige dieren kunnen zich wit maken zodat de vossen hun niet meer kunnen zien (Yaro)
Inderdaad, een hermelijn. We bekijken eens een afbeelding van een hermelijn want niet iedereen kent dat dier. Helena vindt het enorm schattig. Ik minder want ’t heeft eens serieus in mijn vinger gebeten 😉

Wat kunnen dieren nog doen? Naar een warm land vertrekken (Yosa) Welke dieren doen dat? Vogels of zwanen. (Arno) “Zwanentrek” reageert Jens. 🙂 Neen, vogeltrek, klinkt het. Eén van de woordjes van de woordenlijn.

Nog ideeën?

Een deken op de rug van een paard doen (Helena) een winterslaap doen (Arno) Welke dieren kennen we die een winterslaap doen? Muizen (Samantha) vleermuizen… die hangen zo omgekeerd (Jens) beren, die hebben een dikke vacht die kunnen goed slapen, die moeten zelf geen dekentje hebben (Brend)

Wat kunnen dieren nog doen? een beetje eten gaan halen (Febe) Inderdaad. Maar ze doen dat niet echt meer in de winter. Waarom niet? Omdat er blaadjes en sneeuw ligt. (Anna) Het eten ligt er onder. (Anna) Wat gebeurt er met de grond als het sneeuwt? Of heel koud is? Het bevriest dan. (Yaro) Dieren zoeken inderdaad eten maar ze doen dit op voorhand. Wanneer? In de herfst (Roman) Wat valt er in de herfst wat de dieren eten? Kastanjes (Lennert) nootjes (Yosa) eikels (Fleur) apennootjes (Martha) Ze brengen dat dan naar hun holletje of nestje. Hoe heet dat dan? We zouden het allemaal moeten weten want we hebben dit ook geleerd en we herhalen dit elke dag… Ze bewaren hun eten. (Yosa) Inderdaad, maar hoe heet dat? Een wintervoorraad (Helena)

Er zijn dieren die niet naar een warm land gaan, die geen wintervoorraad aanleggen. Neen, dat zijn dieren waar wij ook een beetje zorg voor moeten dragen. Welke dieren? Roodborstjes (Brend) Welk dier is dat? Een vogel (Yaro)

Wat kunnen we doen voor de vogels? Boterhammen geven (Febe) Een vogelhuisje (Fleur)  Water geven (Arno) Eten kopen (Samantha) Hoe heet dat eten dat we kopen voor de vogels? Zaadjes (Anna) Zakje met nootjes hangen (Martha) Die bollen in een netje (Helena) Mijn pépé heeft dat ook (Fleur) Hoe heet dat? Vetbollen (Brend) Of mezenbollen, kan je ook zeggen.

We bekijken de vogels op het blad dat de kleuters dit weekend mee naar huis krijgen. “Ja, we gaan vogelspotten”, weet Brend. Aangezien de kopie niet mega-duidelijk is, bekijken we de vogels in kleur op een grotere afbeelding. Welke is de eerste vogel die we zien? Een duif (Jasper) Naast de duif zit er een klein vogeltje… Niemand weet het. Een mus.  De volgende vogel… het zijn er twee. De zwarte is het jongetje, de bruine het meisje. Een merel (Lando) Naast de merel hebben we daarnet geleerd is… een meesje. (Helena) Naast het koolmeesje staat een… roodborstje (Jefferson) De laatste is een vogel waar veel mama’s en papa’s niet zo blij mee zijn. Kraai (Fleur) ekster (Martha) Het lijkt er inderdaad op maar het is een kauw.

We gaan dat blad deze week mee naar huis krijgen. Vergeet je naam er niet op te schrijven. Thuis kijken we af en toe in de tuin als we één van de vogels zien. Je mag meer dan één kruisje zetten natuurlijk als je meer dan eens bijv. een merel ziet. Mama’s, papa’s of broer of zus die kunnen lezen, kunnen even helpen om op de juiste plaats een kruisje te zetten want de kopie is niet zo duidelijk. “Ja, maar je kan het wel zien aan de vorm!” reageert Helena. Dankjewel, Helena, voor je flexibiliteit! 😀

Groetjes juf Bérénice

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s