Leergesprek: Houden van…

Standaard

Hallo bloggertjes,

wat is ons nieuw thema?

Ik hou van je (Anna) liefde (Yosa) elkaar graag zien (Fleur) lief zijn tegen elkaar (Yaro) Valentijn (Helena) ik hou van iedereen (Jens) ik ben koppel (Martha)

Deze trefwoorden passen inderdaad allemaal bij ons thema ‘houden van…’.

Wat wil dat zeggen ‘houden van…’?  love (Helena) verliefd zijn op elkaar (Martha) dat je iemand leuk vindt (Samantha)

Samantha gaf daarnet het voorbeeld “ik ben verliefd op sneeuw” maar kan ze verliefd zijn op sneeuw? “Neen”, klinkt het overtuigd. Maar dus wat bedoelt Samantha dan?   Dat ze sneeuw leuk vindt. (Merel) Dat ze van de sneeuw houdt. (Anna) Ja want houden van wil zeggen iets/iemand heel leuk vinden of iemand/iets heel graag zien.

Dus we weten nu dat ‘houden van’ wil zeggen elkaar graag zien maar wie kunnen we allemaal graag zien? uw papa (Cedric) uw mama (Ewout) jouw oma (Febe) uw ganse familie (Yosa) jouw broer of jouw zus (Merel) een babytje (Martha) je hond of je poesje (Helena) uw opa (Jefferson) uw neef en uw nicht (Yaro) uw vriendje (Samantha) de kindjes van de klas (Jens) uw pépé (Lino) je buren (Jens)

Je kan ook op een andere manier van iemand houden. Hoe? Verliefd zijn (Yosa)

Kan je op je mama verliefd zijn? “Neen”, klinkt het weer kordaat. Op je papa? “Neen!” Op je broer? “Neen!” Op je zus? “Neen!” Waarom niet? Omdat die al iemand  hebben. (Febe) Omdat ze alleen maar van je houden. (Lennert) Ja, maar waarom kan “mijne Milan” bijv. niet verliefd zijn op mij? Omdat jullie dan uit alle twee  uit dezelfde buik geboren zijn. (Fleur) Omdat hij nog een kindje is. (Lino) Hij is nochtans al verliefd geweest op een ander meisje maar waarom niet op mij? Omdat jij groter bent en hij kleiner. (Jens)  Dat kan niet omdat je al getrouwd bent. (Anna) Neen, ik ben niet getrouwd en toch kan hij niet op mij verliefd zijn… Omdat het jouw familie is. (Yaro) Ja, inderdaad! Je mag inderdaad niet verliefd worden of trouwen met je familie. Wel op iemand die niet je familie is dus vriendjes of vriendinnetjes. Maar je kan wel houden van iemand van je familie maar niet trouwen of verliefd zijn.

Zijn alle mama’s en papa’s getrouwd? Ewout en Jens weten het niet. Bij Yaro, Helena, Lando, Martha, Merel, Victor en Fleur zijn ze getrouwd en bij Anna, Jasper, Jefferson, Samantha, Issa, Roman, Arno, Lino, Yosa, Febe, Lennert en Cedric niet.

Sommige mama’s en papa’s zijn niet getrouwd omdat ze gescheiden zijn maar sommige mama’s en papa’s die wonen wel samen maar zijn niet getrouwd. Moeten we trouwen? “Neen!” klinkt het. Je mag dat inderdaad kiezen.

Dan komen er enkele romantische verhalen naar boven 🙂

Yaro zijn mama was 16 toen ze verliefd was op zijn papa.

Als Jasper 7 jaar is, gaan zijn mama en papa trouwen.

Maar soms kan het ook zijn dat je niet meer verliefd bent op elkaar, dat je niet meer houdt van elkaar en wat gebeurt er dan? Dan komt er ruzie van. (Yosa) Maar wat gebeurt er dan bij superveel ruzie? Want alle mama’s en papa’s maken wel eens ruzie. Ja, wij maken ook wel eens ruzie hé met ons vriendjes. Maar wil dat zeggen omdat we eens ruzie maken dat we elkaar niet meer graag zien, dat we geen vriendjes meer willen zijn? “Toch wel!” Ja inderdaad eens ruzie mag maar als er heel, heel, heel veel ruzie is, dan wil je niet meer bij elkaar zijn. En wat gebeurt er dan? Ze gaan in een ander huisje slapen dan. (Lino) Dan moet je afscheid nemen. (Jens) Verhuizen (Ewout) Gescheiden (Arno) Inderdaad, dan zijn mama en papa gescheiden. Ze wonen niet meer bij elkaar.

Dan willen sommige kleuters de ruzie-verhalen even kwijt maar die ga ik wijselijk niet delen :-/

Ik leid het gesprek terug naar ‘houden van’…

Hoe tonen we dat we van iemand houden?  Je zegt dan “ik ben verliefd op jou” (Martha) In gebarentaal “ik hou van jou” tonen (Yosa toont het voor) Zeggen “ik hou van jou” (Merel) Dat hij voor haar zijn werk doet (Jens) Een hartje maken (Yaro maakt het met zijn handen) Een knuffel geven (Helena) Een mooie tekening maken (Lennert) Een ring geven aan elkaar (Martha) Kussen (Samantha) Naar elkaar lopen en een knuffel geven (Arno)

Nu hebben we gepraat over houden van iemand maar je kan ook van iets houden. Donderdag mag je een doos meebrengen met dingen of foto’s van mensen waarvan je houdt.

Ik ben benieuwd…

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s