Informatief: themabundeltje

Standaard

Dag bloggertjes,

leren in De Regenboogklas doen we op een speelse manier. Ik probeer in ieder geval om kleutertjes die geen kaas gegeten hebben van de speelleerhoeken ook aan ’t werk te krijgen.

Gisteren kregen onze oudste kleuters een themabundeltje. Ze krijgen dit bundeltje altijd uit naam van ‘een fictieve figuur’. Deze keer zetten het mevrouwtje en meneertje van de Regenboog hen aan het werk. 😉

opdrachten themabundel

Het bundeltje omvat taakjes. Dit thema zijn dit er zeven, nl. 3 crea-opdrachten, 1 keertje oefenen aan de oefentafel met een voorbereidend L1-spel en 3 werkblaadjes. Wanneer ze een opdracht hebben uitgevoerd krijgen ze naast de opdracht in het lege vakje een sticker of stempel. Een leuke aanmoediging dus. En niet enkel voor de kinderen die foutloos hebben gewerkt. Neen, INZET wordt beloond!

Daarnaast krijgen de kleuters ook een beloning van de ‘fictieve figuur’. Dit thema kan je kleuter kleurpotloodjes verzamelen om de regenboog op het voorblad van hun bundeltje in te kleuren.

voorblad themabundel

Hoe meer kleur de regenboog heeft, hoe gemotiveerder je kleuter was om aan zijn/haar themabundel te werken.

Ik probeer de kleuters meermaals per dag aan te moedigen om aan hun bundeltje te werken. Maar sommige kleuters spelen nu eenmaal liever, gelijk welke beloning eraan vasthangt. Dus of je kleuter zijn haar bundeltje afwerkt, hangt volledig van hem-/haarzelf af. Enkel de werkblaadjes worden verplicht, de andere taakjes zijn volledig vrije keuze.

Het is niet leuk voor mij – noch voor je kleuter – dat ik heel de tijd de boeman moet spelen. Je zal in de herfstvakantie – als de themabundeltjes mee naar huis gaan – zien of je kleuter gemotiveerd was om te werken. Blanco vakjes (dus geen sticker of stempel) wil zeggen dat hij/zij het taakje niet heeft volbracht. Indien ik je kleuter heb moeten verplichten het werkblaadje te maken, zal ik dit ook in het themabundeltje vermelden zodat jullie op de hoogte zijn.

Let op: het is niet omdat je kleuter niet werkt aan zijn/haar themabundeltje dat hij/zij alle leerstof voorbereidend op het eerste leerjaar mist. Neen, geen zorgen, we oefenen heel veel tijdens klassikale activiteiten ook natuurlijk. Enkel is het themabundeltje de ideale manier om individueel te oefenen en nog meer op te steken uiteraard.

Ik weet van sommige ouders dat zij ervoor opteren dat hun kleuter toch wat meer verplicht wordt. Als dit in samenspraak is, kan dit zeker, maar dat kunnen we dan op ’t eerstvolgende oudercontact bespreken. Nu geven we elke kleuter eerst de kans om erin te groeien want wat ze zelf willen en leuk vinden, werkt het best!

Dus als je kleuter spreekt van zijn/haar bundeltje ben je alvast op de hoogte. 😉

Groetjes, juf Bérénice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s